Concret, candidații la admiterea în instituțiile de învățământ ale MAI sau la ocuparea prin concurs a unui post vacant trebuie să susțină și să promoveze o probă de evaluare a performanței fizice, care are de acum noi reguli. Candidații trebuie să parcurgă un traseu ce conține 11 elemente într-un timp mai scurt de două minute și 25 de secunde.
În afară de condiția parcurgerii traseului în timpul amintit anterior, nu mai există un alt criteriu pentru evaluarea aptitudinilor fizice ale candidaților. Așadar, o consecință a modificării modalității de testare a calităților fizice ale candidaților la admiterea în școlile MAI este eliminarea criteriului de înălțime minimă.
Potrivit unui comunicat al Direcției Informare şi Relaţii Publice a MAI, această modificare, și anume eliminarea limitei de înălțime pentru candidați, “este în acord, inclusiv cu hotărârile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care recomandă MAI să elimine acest criteriu, dar și cu unele soluții pronunțate de diverse instanțe de judecată”.
Totodată, Ordinul MAI nr. 144/2017 elimină și interdicția de a avea semne particulare sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară, pentru persoanele care candidează la școlile pentru subofițeri - pompieri sau care participă la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Evaluarea aptitudinilor fizice ale candidaților la admiterea în școlile ministerului de interne se realizează prin metode asemănătoare în mai multe țări europene, precum Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania.
Comentarii articol (0)