ACCES GRATUIT
Statutul polițistului, modificat: Ce schimbări au apărut în legătură cu tatuajele celor ce vor să devină polițiști
Cei ce doresc să devină polițiști nu pot avea tatuaje sau piercing-uri pe față, gât sau în alte zone ale capului, iar tatuajele pe care le au nu trebuie să incite la violență sau să aibă semnificații politice, rasiste ori xenofobe, potrivit unei ordonanțe care a modificat recent statutul polițistului.
Articolul continuă mai jos
Astfel, potrivit
OUG 82/2024, prin care a fost modificat, în 28 iunie, statutul polițistului (
Legea 360/2002), poate spera să devină polițist orice persoană care
„nu are tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe față și/ sau gât, precum și în alte zone ale capului sau tatuaje ori elemente ornamentale prezente pe alte zone ale corpului care să reprezinte sau să semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violență, ură sau discriminare ori să aibă conotații politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.
Noile reguli privind tatuajele sau piercing-urile se aplică la concursul de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne și la ocuparea funcțiilor de polițist, indiferent dacă vorbim despre reîncadrare ori încadrare directă sau transfer din instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
În plus, noile reguli se aplică în mod corespunzător și în situația concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante sau pentru admiterea în instituțiile de învățământ ale MAI demarate și nefinalizate anterior intrării în vigoare a OUG 82/2024, respectiv anterior datei de 28 iunie.
Înainte, Legea 360/2002 stabilea, în legătură cu tatuajele, că puteau participa la concursurile pentru ocuparea unor posturi de polițiști cei ce nu aveau tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe ori în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară.
Așa cum apare în motivarea măsurii,
„se impune modificarea criteriului specific prevăzut la art. 10 alin. (1^2) lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (...) în sensul în care persoana care participă la un concurs pentru ocuparea unor funcții de execuție vacante prin încadrare directă/ reîncadrare/ transfer nu trebuie să aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe față și/ sau gât, precum și în alte zone ale capului. Impunerea unui astfel de criteriu specific este justificată de necesitatea asigurării unor pârghii de protecție a polițiștilor care lucrează în contact direct cu cetățenii, astfel încât să nu se creeze eventuale situații de vulnerabilitate generate de identificarea acestora pe baza unor elemente particulare”.
OUG 82/2024 a adus
mai multe schimbări cadrului legal ce vizează polițiștii, inclusiv în zona cercetării disciplinare, acordării gradelor profesionale și răspunderii materiale a polițiștilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)