In numele modei mii de oameni sunt gata sa isi transforme propriul corp intr-un exponat de muzeu,chiar cu riscurile unor complicatii,de multe ori grave.
Pentru unii tatuarea reprezinta dorinta de a fi la moda,spiritul de imitatie,teribilismul,dorinta de a fi mai barbati sau mai femei decat sunt in realitate, declansand "necesitatea" de a-si schimba infatisarea,de a fi mai altfel decat ceilalti semeni.
De fapt tatuarea,ca si percing-ul sau tunsul zero la femei sunt actiuni cu caracter de automutilare.
Psihologii afirma ca automutilarea,vine ,pe de o parte,ca expresie a agresivitatii intoarse spre sine.
Pe de alta parte, aceasta apare ca exprimarea starilor de protest,de revolta,de furie acumulate de-a lungul unor conflicte anterioare si pe care le scot la suprafata prin astfel de aciuni
Aceste manifestari apar ca un strigat al suferintei interioare,prin care persoanele respective atrag atentia apropiatilor lor ,semenilor lor,in general, ca exista,sufera,ca au nevoie de atentie,ca nu sunt intelesi,ca au nevoie de cei din jur,de fapt de ajutorul acestora.
Manifestarea aceasta ca si altele de aceiasi sorginte,poate fi un semnal de alarma pentru unele dintre persoanele care apeleaza la tatuaje,ele ,in realitate, punand in fapt,ceea ce nu pot spune cu cuvinte.
Psihologii reamintesc despre nevoia de afectiune,de atentie ,de iubire,care de fapt,pot insemna tot atatea cereri catre cei dragi,pe care cei care apeleaza la aceasta actiune ,le adreseaza ca gesturi disperate si chiar sub forma de gesturi extreme.
Cred ca natura este cel mai bun si mai merituos constructor al fapturii umane ,al corpului omenesc,care nu merita niciodata sa fie alterat sau schimbat de dispozitii de moment,de mofturi sau de gusturi bizare,de motivatii puerile , de creerea unor "universuri"paralele sau false.
Lipsa de afectiune ar putea fi unul din aspectele pentru care unii oameni isi tatueaza corpul sau isi aplica piersing-uri, desi n-as impartasi aceasta parere....
Din cunostintele pe care le am si care si-au aplicat asemenea semne pe corp nu stiu vreuna sa sufere de lipsa de afectiune, ci mai degraba de un orgoliu nesatisfacut altfel, de un simt artistic deviant sau pur si simplu de prosteala sau inclinatie accentuata de a se "maimutari", de a-i imita pe altii mai breji ca ei, in opinia lor.
Nu ca as avea ceva impotriva tatuajelor pe care le gasesc, in unele cazuri, chiar de o maiestrie artistica deosebita, dar ansamblul corpului tatuat ma infioara......
Daca e numai un mic desen tatuat....nu ma deranjeaza!
A. Aspectul spiritual
Povestea e lunga, lunga, lunga de tot si nu e locul ei aici insa, foarte pe scurt, trebuie stiut ca sute de mii de ani specia din care facem parte a avut ritualuri de trecere si semne care evidentiau trecerea. Tinerii, care sunt mult mai sensibili decat noi la "poruncile" pe care ni le da specia (de fapt, imbatranirea este tocmai detasarea fata imperativele speciei, imbatranind iti castigi independenta zice Mordechai) au nevoie de asta. Unele comunitati au mai pastrat ritualurile de trecere ("botezurile" la sportivi, la vanatori, etc.) insa societatea noastra, in ansamblul ei, nu mai are nici un astfel de ritual.
Tatuarea are si un aspect spiritual chiar daca aparent ca tanarul acela, uneori indopat cu MDMA, care isi tatueaza un craniu de vampir pe piept (sau orice altceva) pare in totala degringolada spirituala, ceea ce-l face sa se tatueze este tocmai semnificatia pe care el o vede in tatuaj.
B. Aspectul Estetic
Banuiesc ca o sa iau cateva ghioage peste scafarlie insa trebuie sa va scriu ca tatuajele (cele bine facute) nu mi se par nici automutilari, nici bizare, nici inestetice. NU MA REFER LA EXCESE! La trupuri acoperite de linii fara sens, la oameni care arata bizar. Insa un "floral" sau un "tribal" sau orice alte feluri de desene, daca si numai daca sunt bine facute si asezate estetic si in concordanta cu linia generala a trupului gasesc ca sunt estetice.
C. Aspectul legat de sanatate
Exista cabinete autorizate, care lucreaza steril, cu grija si fara riscuri mai mari decat la o vaccinare. N-am auzit ca cineva care a comandat acolo un tatuaj sa aiba probleme.
Conform unei intelepte zicale , De gustibus et coloribus non est disputandum "...
In opinia mea majoritatea acelora care aleg sa isi tatueze trupul, o fac pentru ca este la moda.Cred ca in ultimii ani aceasta moda a acaparat un numar impresionant de oameni, si nu doar tineri.Cum bine stim, a fi la moda in adevaratul sens, este nevoie de niste lucruri: bani, dorinta de a tine pasul cu vremurile, de a arata bine.Dar mai este nevoie si de altceva pentru a nu confunda moda cu ceva care doar ni se pare noua ca ca este moda, adica de ceva rafinament si bun gust.
Exista oameni tatuati in locuri discrete, iar desenele sunt micute sub forma unui simbol a ceva in care ei cred, sau pe care l-au vazut la altcineva.Pe acestia nu i-as blama , fiindca o fac fiindca poate este singura forma prin care si-au permis sa fie altfel, au dorit sa fie altfel si au si reusit, chiar daca o stiu doar ei, privindu-si pielea tatuata, sigur vor simti ca au ceva in plus.Si asta poate pentru fie nu au gasit o alta modalitate de a fi altfel , fie, oricat au incercat, nu s-au putut remarca in grupul lor de prieteni , in societate, eu cred ca este un mod de a scapa de anumite complexe .De pilda , stiu o fata care a ales sa-si taueze un iepuras playboy pe gamba.Aceasta persoana nu s-a remarcat niciodata prin ceva, are si supragreutate si alte defecte si a gasit o cale prin care sa iasa in evidenta:iepurasul acela , care nu este unul mititel, poate fi observat cu usurinta oricand, de oricine.Presupun ca este tare mandra.La educatia ei, precara, la gupul ei de prieteni, oameni comuni, nu ar fi putut sa isi tatueze altceva si nu ar fi putut suporta ideea ca tauajul ei sa nu fie observat. Si am convingerea ca nu despre automutilare este vorba, fiindca , in cazul oamenilor care sunt constienti de defectele lor , acele defecte dor mai mult , iar ei prefera sa apeleze la orice cred ei ca i-ar pune in valoare.
Imi aduc aminte ca mai demult , vedeam oameni tatuati cu tus albastru, in speta muncitori si oameni foarte simpli, care aveau fie numele cuiva drag, fie un simbol.O anumita categorie de femei aveau tatuata o alunita ..albastra, undeva pe obraz.Mi se parea dezgustator sa vad asa ceva.
In ultima vreme am observat ca in randul vedetelor se poarta tatuajul, fie barbati fie femei,piercing-ul nu mai este de mult ceva iesit din comun, de altfel, fetitelor li se pun cercelusi in urechi de cand sunt mici, tot o forma de piercing.
Si ar mai fi ceva, cred ca oamenii, indiferent daca au parte de afectiune sau nu , vor sa se simta stapani pe trupul lor si liberi sa arate exact asa cum se vad ei ca le-ar sta bine.Asa cum oamenii vor sa fie stapani pe actiunile lor si pe mintea lor, la fel se intampla si cu tatuajul si piercing-ul. Chiar daca natura ne-a facut intr-un anumit fel, dupa chipul si asemanarea lui D-zeu, foarte putini oamenii aleg sa ramana.. naturali.Oare machiajul, colorarea parului, purtatul lentilelor de contact , a unei peruci, travestirea...nu sunt lucruri contrare mamei -naturi? Insa, atata timp cat nu facem rau , cat nu violam drepturile semenilor , cred ca avem libertatea de a dispune ..de noi.
Este adevarat ca exista persoane care fac lucrurile in asa maniera incat violenteaza privirea celorlalti , de pilda, o persoana tatuata pe jumatate din corp, o persoana care poarta un piercing in buza, unul in barba si altul in limba...sau mai siu eu unde... o persoana care isi coloreaza parul in rosu sau verde, sau o femeie care s-a ras pe cap. Dar repet, acestia sunt oameni foarte complexati in opinia mea si nelinistiti, vor simti din ce in ce mai acut nevoia de a adauga ceva nou in infatisarea lor, poate ca nu vor fi niciodata pe deplin multumiti..si cine stie, luand in considerare ideea automutilarii, poate vor fi in stare si de gesturi extreme.
Nu fac parte dintre aceia care incurajeaza tatuajul, insa nu am nimic impotriva piercing-ului...:">
Am citit acum multi ani, despre un experiment foarte interesant.
O persoana si-a tatuat in palma anumite linii si si-a modificat in bine, sensul vietii.
Acum, daca ar fi sa fac o paralela bazata pe acest precedent, tatuajul poate fi o binefacere...depinde...
Toti cei care au apelat la tatuaje, au avut o motivatie si daca scopul urmarit de "beneficiar" a fost atins, nu vad care ar fi problema.
Personal, nu mi-as face niciodata un tatuaj.Dar...ma gandesc la faptul ca, mai degraba as fi tentata, probabil doar la nivel experimental, sa modific artificial liniile din palma.:)
Insa, cum in toate aspectele vietii trebuie sa existe un echilibru, banuiesc faptul ca, orice lucru este bun daca este respectata o anumita masura, excesul, generand "disfunctionalitati"...si se aplica, banuiesc, si la "tatuaje".
Ar fi interesant un sondaj de opinie cu privire la modul in care s-a schimbat viata/calitatea vietii celor care s-au tatuat, raportat la perioada anterioara tatuajului, desigur.Poate am afla "secretul nemuririi".:):):) Glumesc! Sau...poate, nu!:):):)
Ce mi-a venit in minte, legat de cei care se tatueaza pe suprafete mari de piele: ajunsi la varsta senectutii tatuajul lor va arata ca o haina de piele… scorojita de intemperii si de razele soarelui…
Stiti ca exista in lume oameni care-si fac urechi de… elf?
Am vazut pe Discovery un documentar despre oameni care se tatuau si se operau pentru a arata cat mai fidel cu o pisica sau cu un tigru…
Sa nu-i uitam pe cei care se tatueaza… din dragoste… Ce floricica minunata si ofilita va avea cate cineva in decolteu, peste ani… Sau… numele iubitei pe cine stie unde… cand abia se mai zareste dintre cutele pielii… Dar iubita din ultimii ani de viata nu mai era, de multi ani, aceea – poate numele tatuat era cel al unei “clipe de betie”…
Oamenii acestia, cred, nu-si imagineaza ca vor ajunge batrani… Sigur, se gandesc ca, la un moment dat, le vor “sterge” prin metoda cu laser… Cum arata o sirena pe bustul unui mosneag? Sau un iepuras playboy (cum aminteste emma_woodhouse) pe gamba unei mosnegute?
Cand tatuajele sunt facute cu henna (se fac cu pensula, nu cu ace) mai treaca mearga: se curata in 10 – 20 de zile, dar cele definitive…
Piercing-ul e chestiunea aceea cu belciuge si sau “bumbi” in nas sau pe te miri unde? Sigur ca aceasta e… Cand se agata un inel din acelea si-i smulge pielea din jurul buricului, sau vreo nara… Auci! Trebuie sa ai grija cum te comporti in zona cu belciuge, sau cu “bumbi”, sa nu iasa o chestiune cu dureri nedorite… si / sau mutilari…
Dar comentez despre tatuaje si piercing cand in lume sunt oameni care cer sa li se amputeze membre pentru a se simti… intregi?!
Paradoxal – sau nu – imi place “moda” gotic, si emo, si punk etc… Dar, de fapt, toate acestea nu sunt, neaparat “moda” cat un… stil de viata, as zice… Tatuajele (asa-zis definitive) pe suprafete mari de piele nu le inteleg, insa… Important este, cred, sa inteleaga cei care se tatueaza. Daca aceste manifestari ii ajuta sa depaseasca unele dintre greutatile vietii, daca ii ajuta sa-si depaseasca si complexele, daca vor sa se bucure de atentie cu orice pret… e alegerea lor.
Psihologic… nu stiu sa analizez asemenea alegeri… Poate ca tatuarea este si o moda, si un “semn” de protest – impotriva (nepotrivit cuvant) banalitatii – dar nu cred ca e automutilare…