Pașaportul temporar nu se mai eliberează în trei zile pentru toată lumea, indiferent că există sau nu urgență de fapt, s-a stabilit prin Legea nr. 133/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005, apărută în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 508 din 20 iunie 2018 și aplicabilă de astăzi.
În primul rând, nu mai putem cere un pașaport temporar pe motiv că nu avem timp să așteptăm după unul obișnuit. Acum avem însă un alt motiv de a cere un pașaport temporar. Dacă refuzăm să avem un pașaport simplu electronic, vom putea cere unul temporar. Numai că, în acest caz, pașaportul temporar se va obține la fel ca unul simplu electronic, adică în zece zile lucrătoare de la data depunerii cererii (potrivit informațiilor oferite aici de MAI).
Un motiv în plus pentru obținerea pașaportului temporar, potrivit actului, este următorul: "în situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic". Pentru a se dovedi urgența sunt necesare documente care să ateste motivele de sănătate, profesionale ș.a.m.d.
Apoi, cei care își depun pașapoartele pentru obținerea unor vize și trebuie să plece urgent în străinătate vor putea obține un pașaport temporar doar dacă fac o declarație în acest sens, potrivit actului normativ. În acest caz, termenul de trei zile pentru emiterea pașaportului a rămas neschimbat.
În cazul minorilor care pleacă la studii, la concursuri oficiale sau să se trateze de urgențe medicale care le pun viața în pericol și acordul celuilalt părinte nu se poate obține așa de repede, se va elibera un pașaport temporar la fel de repede (trei zile), dar autoritățile nu mai sunt obligate să informeze concomitent sau cât mai repede celălalt părinte. Apoi, părintele care cere pașaportul va trebui să aducă documente doveditoare emise de cei care organizează concursul, de cadrele medicale din străinătate ș.a.m.d., în funcție de situație.
În rest, celelalte situații de obținere a pașaportului temporar au rămas neschimbate, la fel și termenul de trei zile, dar cei aflați în respectivele situații trebuie să-și procure documente doveditoare, de la caz la caz, din care să reiasă nevoia de a obține acel pașaport temporar și lipsa de timp pentru obținerea unuia simplu.
Așadar, ca o concluzie, acum trebuie să dovedim concret urgența la obținerea unui pașaport temporar, cu documente din care să reiasă clar de ce avem nevoie de un pașaport în trei zile, iar nu în zece zile lucrătoare.
Comentarii articol (7)