Guvernul a decis recent că, în ianuarie 2018, va avea loc o reorganizare a contribuțiilor sociale obligatorii, măsura fiind luată prin Ordonanța de urgență nr. 79/2017. Concret, vorbim de trecerea CAS și CASS în totalitate la salariați și de reorganizarea celorlalte patru contribuții în una singură: contribuția asiguratorie pentru muncă.
Deși vorbim, în esență, de simplificări pentru companii, trecerea de la șase contribuții la trei și schimbarea cotelor aferente peste doar câteva luni pun firmele într-o situație destul de delicată. Mai ales pentru că vorbim și de o negociere colectivă privind ajustarea salariilor brute.
„Ca efect al reorganizării contribuțiilor sociale, un aspect sensibil este acela că pentru fiecare salariat în parte ar trebui văzut în ce măsură păstrarea salariului brut la nivelul actual va afecta salariul net. Pe final de an, societățile se vor confrunta cu renegocieri salariale, modificări de bugete pentru anul următor. Renegocierile salariale vor fi urmate de acte adiționale, care vor trebui întocmite, semnate cu angajații și declarate până la final de an în Registrul de evidență al salariaților pentru a produce efecte începând cu 1 ianuarie 2018”, a arătat, la solicitarea avocatnet.ro, Roxana Ene, expert contabil și managing partner la Accountable.
De asemenea, pot apărea dificultăți în situațiile în care salariile brute vor implica costuri salariale totale mai mari pentru a păstra actualele salarii nete. Această problemă va apărea, de exemplu, în cazul salariaților scutiți de plata impozitului pe venit, despre care am scris mai mult aici. În rest, în cazul salariaților obișnuiți, majorarea salariului brut pentru a acoperi trecerea CAS și CASS la angajați nu va presupune o majorare a costurilor salariale totale.
„În urma renegocierilor salariale, dacă angajatorul refuză sau bugetul nu îi permite să ajusteze în plus salariul brut astfel încât să se păstreze salariul net la același nivel pentru angajat, societățile se vor confrunta cu demisii, perioade de preaviz și demararea proceselor de recrutare pentru atragerea de noi angajați, lucru care va tulbura activitatea companiilor pe final de an, când acestea ar trebui să se concentreze pe creșterea vânzărilor și optimizarea profiturilor”, ne-a spus contabila.
În același timp, Roxana Ene a subliniat că reorganizarea contribuțiilor sociale obligatorii presupune, în mod evident, și actualizarea softurilor de contabilitate, ceea ce poate duce, pentru unele firme, la costuri adiționale pe final de an.
La acestea se adaugă și obligația recentă a Guvernului ca toți angajatorii din România să desfășoare, între 20 noiembrie și 20 decembrie 2017, negocieri colective cu propriii salariați.
Reorganizarea contribuțiilor sociale este programată pentru ianuarie 2018. Practic, contribuțiile sociale actuale vor fi declarate și achitate până în ianuarie 2018 la fel ca în prezent (adică până la veniturile pentru decembrie 2017), iar contribuțiile sociale reorganizate vor fi declarate și achitate începând din februarie 2018 (adică începând cu veniturile lunii ianuarie 2018).