Angajatorii trebuie să demareze în aceste zile negocieri colective cu propriii salariați, indiferent de numărul de lucrători, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017. Obligația a fost introdusă de Executiv în contextul trecerii CAS și CASS în totalitate în sarcina salariaților. Astfel, pentru ca salariile nete din 2017 să-și păstreze cuantumul și în 2018, este nevoie de majorarea salariilor brute.
Chiar dacă un angajator are de gând să majoreze toate salariile brute pentru a păstra în 2018 salariile nete din 2017, acesta oricum este obligat să demareze negocieri colective. Ideea a fost confirmată, la solicitarea avocatnet.ro, de un specialist în dreptul muncii. Practic, niciun angajator nu este scutit de negocierea colectivă.
„Dincolo de problemele importante ridicate de noua reglementare în ceea ce privește obiectul negocierilor și părțile participante la negociere, ideea potrivit căreia negocierea este obligatorie pare să se desprindă fără echivoc din prevederile OUG nr. 82/2017. Așadar, în opinia noastră, chiar și angajatorii care sunt dispuși să majoreze salariile brute pentru a păstra salariile nete la nivelul actual ar avea obligația de a supune negocierii această soluție de punere în aplicare a noilor prevederi fiscale. Cel mai probabil, în cazul acestor angajatori, negocierea ar urma să se desfășoare fără dispute sau incidente majore cu partenerii sociali”, a explicat pentru noi Mihai Anghel, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații.
Totuși, trebuie pus accent pe faptul că Guvernul obligă angajatorii doar la inițierea negocierilor colective și nimic mai mult. Cu alte cuvinte, firmele nu trebuie neapărat, ca rezultat al negocierilor, să încheie un contract colectiv de muncă sau un act adițional la contractul colectiv de muncă.
„Este de subliniat faptul că obligatorie este doar negocierea și nu încheierea unui contract colectiv de muncă sau a unui act adițional la contractul colectiv de muncă. Prin urmare, în opinia noastră, este suficient dacă, în urma negocierilor, soluțiile discutate cu privire la modalitatea de aplicare a noilor reglementări fiscale ar fi consemnate într-un simplu proces-verbal de ședință semnat de partenerii sociali, pentru a putea face dovada conformării obligației instituite de OUG nr. 82/2017”, opinează avocatul.
Legal vorbind, angajatorii pot fi sancționați de autorități, cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, numai în situația în care refuză începerea negocierii contractului colectiv de muncă, potrivit Legii dialogului social. Alte sancțiuni concrete nu există.
Inițierea negocierilor colective este obligatorie pentru angajatori în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017. Deși aceasta este, în mod obișnuit, o obligație ce revine angajatorilor cu cel puțin 21 de salariați, OUG nr. 82/2017 dispune că regula se aplică în perioada respectivă tuturor angajatorilor, indiferent că au un singur salariat sau o sută.
Conform Fiscului, în România există acum în jur de 580.000 de angajatori, iar conform Inspecției Muncii, există în jur de 5,5 milioane de salariați.
Notă: Câteva informații orientative despre negocierile colective pot fi găsite aici.
Comentarii articol (8)