Obligația angajatorilor de a demara negocieri colective cu salariații proprii, între 20 noiembrie și 20 decembrie 2017, a fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017. Aceasta vine în contextul trecerii CAS și CASS în totalitate în sarcina angajaților, măsură ce impune majorarea salariilor brute pentru păstrarea actualelor salarii nete.
Concret, toți angajatorii din România, indiferent câți salariați au, trebuie să inițieze negocieri colective în această perioadă. Însă, așa cum a subliniat un avocat pentru redacția noastră, obligația este strict de a începe negocieri, nu și de a încheia un contract colectiv de muncă sau un act adițional la acesta în urma lor.
Astfel, la nevoie, dacă trebuie să dovedească autorităților că au inițiat negocierea colectivă, angajatorii au nevoie de un simplu proces-verbal încheiat în urma discuțiilor pe tema ajustării salariilor brute.
„Este de subliniat faptul că obligatorie este doar negocierea și nu încheierea unui contract colectiv de muncă sau a unui act adițional la contractul colectiv de muncă. Prin urmare, în opinia noastră, este suficient dacă, în urma negocierilor, soluțiile discutate cu privire la modalitatea de aplicare a noilor reglementări fiscale ar fi consemnate într-un simplu proces-verbal de ședință semnat de partenerii sociali pentru a putea face dovada conformării obligației instituite de OUG nr. 82/2017”, a declarat, pentru avocatnet.ro, Mihai Anghel, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații.
În orice caz, este bine de știut că refuzul angajatorilor de a demara negocieri colective poate fi sancționat de autorități cu amenzi de până la 10.000 de lei. Însă, în rest, nu există nicio altă sancțiune explicită pentru neîncheierea unui contract colectiv de muncă sau a unui act adițional la acesta.
Notă: Informații mai multe despre negocierile colective pot fi găsite aici.
Comentarii articol (7)