Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt prevăzute, în mod exclusiv, de Codul muncii, iar una dintre acestea este celebrată în luna noiembrie. Mai precis, este vorba despre data de 30 noiembrie (Sfântul Andrei), zi în care salariații cu program obișnuit, de luni până vineri, s-au bucurat de timp liber (a picat joia și este urmată de o altă zi liberă legală, ziua de azi, când celebrăm Ziua Națională a României).
Totuși, acestea nu sunt și ultimele zile din 2017 în care salariații au liber, în condițiile în care prima și a doua zi de Crăciun, 25 și 26 decembrie, vor pica lunea și marțea.
Aşadar, angajatorii au fost obligaţi să acorde liber salariaţilor ieri, în caz contrar primii dintre aceştia riscând amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Totuşi, Codul muncii dispune că anumite categorii de salariaţi trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, astfel încât au existat persoane care au lucrat de Sfântul Andrei (cazul angajaţilor din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi cei cu locuri de muncă în care activitatatea nu a putut fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii).
Revenind la luna noiembrie, din totalul celor 30 de zile ale lunii, au existat 21 de zile lucrătoare, în condițiile în care Sfântul Andrei a fost zi de sărbătoare națională, iar alte opt zile au picat în weekend (sâmbăta și duminica).
Așadar, în statul de salarii trebuie pontate 21 de zile lucrătoare. Conform normelor în vigoare, statul de salarii are două întrebuinţări importante: serveşte ca document pentru calculul drepturilor băneşti cuvenite salariaţilor şi al contribuţiilor şi al altor sume datorate, fiind totodată şi document justificativ de înregistrare în contabilitate.
Reglementările legale stabilesc că documentul se întocmeşte lunar (pe secţii, ateliere, servicii etc), într-un exemplar sau în două, după caz. La baza unui stat de salarii stau, printre altele, documentele care atestă timpul lucrat efectiv, listele de avans, de concedii de odihnă sau certificatele medicale.