Executorul judecătoresc nu lucrează degeaba, însă sumele de bani pe care le cere pentru serviciile sale și care trebuie plătite, ca regulă generală, de către datornicul executat trebuie să se încadreze în niște limite. Pentru executori există un act normativ care prevede atât limite minime, cât și limite maxime pentru onorariile de la executarea silită.
E vorba de Ordinul ministrului justiției nr. 2550/2006 privind aprobarea onorariilor minimale și maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătorești, act unde găsim detaliate aceste și limite și câteva reguli de calcul, în funcție de tipul executării și de dimensiunea datoriei.
Notă: Lista completă a acestor onorarii minime și maxime se regăsește atașată la acest articol.
Să luăm exemplul unei datorii de până la 50.000 de lei. Onorariul minim se va calcula în felul următor, potrivit ordinului:
- dacă datoria e de maximum 500 de lei, onorariul minim e de 10% din suma respectivă;
- dacă datoria e între 500 și 1.000 de lei, tariful minim este de 50 de lei plus 5% din suma care depășește 500 de lei;
- dacă datoria e de peste 1.000 de lei, dar sub 50.000 de lei, atunci onorariul minim e de 75 de lei plus 2% din suma care depășește 1.000 de lei.
Mai mult ne interesează însă onorariile maxime pe care le pot cere executorii, căci sub aceste limite minime sigur nu se vor stabili tarife. Pentru datoriile care nu depășesc 50.000 de lei, onorariul maxim nu poate fi mai mare de 10% din datorie - de pildă, o datorie de 27.000 de lei implică un onorariu maxim de 2.700 de lei.
Dacă vorbim de datorii între 50.000 și 80.000 de lei, onorariul maxim este de 5.000 de lei plus un procent de până la 3% din suma care depășește 50.000 lei din datoriei.
În fine, dacă e o datorie de peste 100.000 de lei, atunci onorariul maxim e de 6.300 lei plus un procent de până la 1% din suma care depășește 100.000 lei din valoarea datoriei.
Important! În ordinul menționat e prevăzut un beneficiu pe care cei cu venituri mici trebuie neapărat să-l cunoască. Dacă datornicul nu e solvabil și are venituri sub salariul minim brut, atunci onorariile trebuie să se înjumătățească. De asemenea, onorariile pot fi plătite în astfel de cazuri și în tranșe, dar nu mai mult de patru. până la finalul executării silite.
"Pentru persoanele cu venituri sub salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, onorariile minimale și maximale se stabilesc la jumătate din onorariile minimale, respectiv maximale (...) Dovada veniturilor sub salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se face cu declarație pe propria răspundere a persoanei cu astfel de venituri, aceasta având obligația de a depune și un certificat de atestare fiscală eliberat de administrația financiară. Onorariile pot fi achitate și în tranșe, care nu pot fi mai multe de patru, până la sfârșitul executării silite", scrie în ordin.
Comentarii articol (0)