Atunci când o modificare salarială rezultă din textul unui act normativ sau al unui contract colectiv de muncă, angajatorii au o justificare să încheie decizii colective de majorare a veniturilor, rezultă din Codul muncii. Asta în loc să încheie acte adiționale la CIM cu toți salariații.
„Potrivit art. 17 alin. (5) coroborat cu art. 41 din Codul muncii, modificarea salariului impune încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă, anterior producerii modificării. Nu ar fi obligatorie încheierea unui act adițional la contractul de muncă în ipoteza în care modificarea salariului (sau a altui element al contractului de muncă) ar rezulta în mod direct dintr-o dispoziție legală sau dintr-o prevedere cuprinsă în contractul colectiv de muncă aplicabil”, a precizat, pentru avocatnet.ro, Mihai Anghel, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații.
Asta înseamnă că, dacă angajatorii stabilesc să modifice contractul colectiv, în urma negocierilor colective, pentru a prevedea majorarea salariilor brute, există posibilitatea emiterii unei decizii colective interne de mărire a veniturilor.
„Așadar, în măsura în care părțile includ în contractul colectiv de muncă obligația expresă a angajatorului de a majora salariile angajaților, o asemenea măsură ar putea fi implementată printr-o decizie colectivă având ca temei prevederea relevantă din contractul colectiv de muncă”, a spus avocatul.
Cu toate acestea, trebuie luat în calcul faptul că un contract colectiv are o valabilitate limitată, astfel că tot încheierea de acte adiționale ar fi în continuare cea mai bună variantă pentru angajatori.
„Fac precizarea, totuși, că, în principiu, s-ar putea susține că modificările contractului individual de muncă rezultate în mod direct din prevederile contractului colectiv de muncă ar avea un caracter temporar, întrucât contractul colectiv de muncă însuși are o valabilitate determinată în timp. Așadar, pentru a evita eventuale discuții cu privire la obligația angajatorului de a păstra nivelul majorat al salariilor și după expirarea contractului colectiv de muncă, este recomandabil ca majorarea salariilor să se facă prin semnarea de acte adiționale la contractele individuale de muncă”, a concluzionat Mihai Anghel.
Actele adiționale privind majorarea salariului brut trebuie încheiate înainte să producă efecte. În cazul de față, documentele ar trebui încheiate și raportate în Revisal, de principiu, până în ultima zi lucrătoare a lunii decembrie 2017.
De la 1 ianuarie 2018, CAS și CASS vor fi datorate în totalitate de salariați, în prezent ele fiind împărțite între angajați și angajator. Astfel, pentru a evita scăderea salariilor nete în 2018, angajatorii ar trebui să majoreze salariile brute pentru a acoperi transferul CAS și CASS.
În acest context, Guvernul a obligat toți angajatorii din România, indiferent de numărul de salariați, să desfășoare negocieri colective în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017.