ACCES GRATUIT
Investitiile straine directe s-au cifrat la peste cinci miliarde euro, in 2005
Investitiile straine directe (ISD) s-au cifrat în 2005 la 5,197 miliarde euro, în crestere cu doar 0,3 la suta fata de anul precedent, potrivit datelor înregistrate în Balanta de Plati a Bancii Nationale a României (BNR).
Articolul continuă mai jos
Investitiile straine directe (ISD) s-au cifrat în 2005 la 5,197 miliarde euro, în crestere cu doar 0,3 la suta fata de anul precedent, potrivit datelor înregistrate în Balanta de Plati a Bancii Nationale a României (BNR). Potrivit datelor finale revizuite si furnizate de BNR si Institutul National de Statistica (INS), valoarea investitiilor straine din 2004 a fost de 5,183 miliarde euro. Pe de alta parte, Agentia Româna pentru Investitii Straine, /ARIS/ considera ca volumul ISD atrase în 2005, a fost unul record, mult superior celui din 2004, de 4,098 miliarde euro ( fiind inclus si fluxul intrat din privatizarea Petrom). BNR precizeaza ca anul 2005 nu a înregistrat investitii semnificative din privatizari, întrucât, cei 2,2 miliarde euro, din preluarea Bancii Comerciale a României (BCR) vor intra în visteria statului abia în 2006. Banca Nationala a României (BNR) elaboreaza balanta de plati a României, în cadrul acesteia, investitiile directe ale nerezidentilor în România constituind o pozitie distincta. BNR ia în considerare, în investitia directa a nerezidentilor în România, capitalul efectiv varsat de catre investitorii straini (nerezidenti) în vederea constituirii sau participarii integrale sau partiale într-o entitate lucrativa cu personalitate juridica româna sau autorizata sa functioneze în România (sunt luati în considerare investitorii care detin cel putin zece la suta din capitalul societatii respective), precum si acordarea de credite, pe o perioada mai mare de un an, de la entitatea mama (nerezidenta) la entitatea fiica (rezidenta). BNR nu dispune momentan de date privind profitul reinvestit si creditele pe o perioada mai mica de un an acordate de entitatea mama la entitatea fiica. Potrivit BNR, pentru identificarea unui mecanism care sa înregistreze fluxul investitional real în economia României, a fost initiata, înca din 2002, colaborarea dintre BNR si Institutul National de Statistica (INS) în vederea realizarii unui proiect pilot de cercetare, prin care se obtin informatii detaliate referitoare la fluxul de investitii straine directe realizate efectiv de companiile care sunt cuprinse în esantionul reprezentativ analizat. Cercetarea statistica are ca scop evidentierea diferentelor dintre datele înregistrate în prezent si datele reale, realizate efectiv. În analiza sunt incluse profitul reinvestit si împrumuturile pe o perioada mai mica de un an, acordate de entitatea mama (nerezidenta) entitatii fiice (rezidenta).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)