Reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite și contribuții va fi din nou considerată infracțiune și se va pedepsi cu închisoarea de la unul la șase ani, potrivit unui Proiect de Ordonanță de urgență lansat joi, în dezbatere publică, de către MFP și care va modifica Legea evaziunii fiscale.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri”, scrie în proiectul de act normativ care are nevoie de aprobarea Guvernului pentru a se aplica.
Concret, anexa documentului MFP cuprinde 32 de impozite și contribuții datorate bugetului care vor intra sub incidența actului normativ, dintre care amintim:
- impozitul pe venitul din salarii și asimilate salariilor;
- impozitul pe veniturile din pensii;
- impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală;
- impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc;
- contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor;
- contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.
Notă: Anexa cu toate cele 32 de impozite și contribuții ce vor intra sub incidența Legii evaziunii fiscale poate fi consultată în fișierul atașat.
De altfel, până în vara lui 2015, neplata contribuțiilor a mai fost considerată infracțiune, însă de atunci angajatorii care rețin, dar nu virează la stat contribuțiile și impozitele de la angajați riscă cel mult amenzi contravenționale, amenzi care variază direct proporțional cu sumele datorate de debitor la bugetul de stat.
Asta pentru că CCR a constatat acum mai bine de doi ani că legea nu definea noțiunea de "impozite sau contribuții cu reținere la sursă", astfel că norma care incrimina infracțiunea de evaziune fiscală nu întrunea condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate, încălcând prevederile constituționale.
Vă reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuțiile la pensii și sănătate vor trece exclusiv în sarcina angajaților, fiind datorate de aceștia, însă obligația reținerii și virării la buget va aparține tot firmelor. O sinteză a celor mai importante schimbări privind contribuțiile sociale găsiți aici.
Atenție! Proiectul de act normativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de aprobarea Executivului și publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (4)