avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... neplata impozitului pe salariu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

neplata impozitului pe salariu

Din luna Mai pana in luna Decembrie 2007 nu am platit impozitul pe salariu aferent perioadei nici pana astazi .Am platit doar la ITM pentru cartea de munca pe care am si luat-o in Ianuarie 2008.Ce se poate intampla si ce am de platit?Daca nu platesc ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 14:29, 21 Februarie 2009
Riscati ca êntru sustragere de la plata impozitelor stabiulite de codul fiscal sa fiti acuzat de evaziune urmind a fi obligat si plata sumelor datorate si a majorariulor pentru intirziere
Chiar daca firma era pe zero si de atunci este la fel?
Numai impozitul pe salarii?Celelalte contributii?
Vi se vor calcula majorari de intarziere la plata. Se vor intocmi titluri executorii si apoi se vor urmari toti pasii referitori la executare silita.
DUMNEAVOASTRA PREZENTATI URMATAOREA SITUATIE:

"Din luna Mai pana in luna Decembrie 2007 nu am platit impozitul pe salariu aferent perioadei nici pana astazi .Am platit doar la ITM pentru cartea de munca pe care am si luat-o in Ianuarie 2008.Ce se poate intampla si ce am de platit?Daca nu platesc ce se intampla?"

RASPUNS:
DEFINITIE VENIT
_____________
Conform Art. 55 din Legea nr.571/2003 - Cpodul Fiscal :
Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporrara de munca.

DEFINITIA IMPOZITULUI PE VENITUL DIN SALARII
_______________________________________
Conform art.57 din Legea nr.571/2003 - Codul Fiscal:
Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un imozit lunar , FINAL, care se calculeaza si se retine la SURSA de catre platitorii de venituri.

IMPOZIT FINAL, inseamna ca beneficiarul de venit ( adica salariatul) nu are obligatii declarative privind venitul obtinut si impozitele platite aferente venitului.
RETINERE LA SURSA a impozitului inseamna ca impozitul se retine de catre platitorul de venit adica de catre ANGAJATOR (adica firma la care suntem angajati sau institutiile statului la care suntem angajati, etc.)

COTA DE IMPOZIT este de 16% asupra bazei de calcul

TERMENUL DE PLATA A IMPOZITULUI
_______________________________
Conform art.58 din Legea nr.571/2003 - Codul Fiscal:
Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni...

CONCLUZIE:
_________

- IMPOZITUL ESTE FINAL;
- IMPOZITUL SE RETINE LA SURSA;
- TERMENUL DE PLATA ESTE LUNAR;
- MAJORARILE DE INTARZIERE 0,1%/zi;
- contraventie sau infractiune

Conform Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscala:
CAPITOLUL II: Infractiuni
Art. 6
Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, în cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa.


Conform art.219 din OG nr.92/2003 rep. - Codul de procedura fiscala:
TITLUL X: Sanctiuni
Art. 219: Contraventii
(1)Constituie contraventii urmatoarele fapte:
...........
o)neretinerea, potrivit legii, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentând impozite si contributii cu retinere la sursa;
)retinerea si nevarsarea în totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentând impozite si contributii cu retinere la sursa, daca nu sunt savârsite în astfel de conditii încât, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni;
..............
sanctiuni ... f mari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere plata impozite anaf societate agricola peste 30 zile sanctiuni infractiune?!? gatanmarius gatanmarius Buna ziua! Care sunt sanctiunile(contraventii, infractiune?!?!:O) daca o societate agricola intarzie plata contributiilor pentru ANAF?(16% pentru venitul din ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala si pedepsele alexa999 alexa999 Am o intrebare ca nu inteleg ce pedeapsa primesc cei care nu au platit impozite? Aici ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiei la casa de pensii si onorarea contractului de munca marta1965 marta1965 Buna seara,am o problema cu contractul de munca la firma unde am fost angajat ,cei de acolo nu au platit contributiile la casa de pensii,si nici nu au trecut ... (vezi toată discuția)