avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata contributiei la casa de pensii si onorarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata contributiei la casa de pensii si onorarea contractului de munca

Buna seara,am o problema cu contractul de munca la firma unde am fost angajat ,cei de acolo nu au platit contributiile la casa de pensii,si nici nu au trecut corect perioada care am lucrat la ei .In perioada 2009-2013 eu am lucrat la ei decit 27 de luni cu 4 ore 5 zile pe luna,restul nici macar nu apare in fisele pe care le-am luat de la casa de pensii.Va rog ce pot face in acest
caz.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: marta1965 , utilizator 14:04, 13 Iulie 2013
Depuneti o sesizare la ITM si/sau actionati firma in judecata.
1. ITM-ul nu are competenta in a verifica daca s-au platit sau nu contributiile la bugetul de stat.

2. OUG nr.86/2003, art.27 :
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.

3. Modalitatea prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

De asemenea, salariatul se poate adresa ANAF-ului in legatura cu neplata contributiilor sociale, fapt care poate declansa un control de specialitate.
asta o sa facem,pentru ca suntem mai multi in aceasi situatie.Noi am fost si am discutat cu ei si ne-au raspuns ca nu avem ce le face,am trimis si scrisoare de intentie recomandata ,si asteptam pina luni sa vedem ce se intampla,mai mult nu stiu ce o sa facem
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
marta1965, utilizator
Se poate depune si o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.
Astfel , incalcarea obligatiei de retinere si/sau plata poate fi calificata ca infractiune atat conform prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale (pentru omisiunea intentionata a angajatorului de a varsa contributiile dupa retinerea lor, omisiune care depasaste cu 30 de zile data scadentei), cat si prevederilor Codului Penal.

Art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

Art. 303 din Legea nr. 95/2006.
Art. 303. Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri sau nevirarea la fond a contribuţiei reţinute de la asiguraţi constituie infracţiunea de deturnare de fonduri şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.

Art. 302. 1din Codul penal - Deturnarea de fonduri
Schimbarea destinaţiei fondurilor băneşti sau a resurselor materiale, fără respectarea prevederilor legale, dacă fapta a cauzat o perturbare a activităţii economico-financiare sau a produs o pagubă unui organ ori unei instituţii de stat sau unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrari de constructii echipa muncitori fara contract altapila altapila Vreau sa fac o constructie cu muncitori fara a fi incheiat un contract.Ce se va intampla daca apare ITM-ul?Ce obligatii am pe linie de siguranta muncii.Dar ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor angajatului ioanaep ioanaep Buna ziua, Stie cineva daca neplata contributiilor angajatilor este caz penal? Daca exista asa ceva puteti sa specificati si pasajul respectiv? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale retinute de la angajati si utilizate in alte scopuri alex68 alex68 Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie. Firma la care lucrez se afla in executare silita de catre ANAF de un an de zile (poate ... (vezi toată discuția)