avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... neplata contributiilor angajatului
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

neplata contributiilor angajatului

Buna ziua,

Stie cineva daca neplata contributiilor angajatilor este caz penal? Daca exista asa ceva puteti sa specificati si pasajul respectiv?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:49, 21 Mai 2011
Fapta constituie infractiunea de evaziune fiscala potrivit art. 6 din legea 241/2005.
Art. 6. – Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.
(Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale).

Retinerea teoretica, în actele contabile a contributiilor angajatilor pentru pensie suplimentara, asigurari sociale de sanatate si somaj, în conditiile în care nu au existat disponibilitati banesti care sa permita virarea acestor sume la bugetele vizate nu poate angaja raspunderea penala a inculpatului sub aspectul savârsirii infractiunii prevazute de art.6 din Legea nr.241/2005, lipsind elementele constitutive ale acestei infractiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stopaj la sursa tocaciflori tocaciflori este infractiune?daca firma nu a avut nici pe acte de unde sa plateasca darile la stat,nici de unde sa plateasca toate salarile?si atunci de ce mi sa facut ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a vira in 30 de zile sumele si contributiile cu retinere la sursa AnaR AnaR Buna ziua. In ce legislatie gasesc scris ca stopajul la sursa trebuie achitat in termen de 30 de zile? Multumesc. (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor sociale de catre angajator Kiss Raluca Kiss Raluca Daca angajatorul nu plateste contributiile la Sanatate, Pensii, Somaj, chiar daca acestea au fost retinute angajatulului, il afecteaza pe angajat? Daca da, ... (vezi toată discuția)