1. Angajatatorul mi-a transmis prin sms că mă concediază pentru o ceartă cu o colegă. Ce e de făcut?
Un salariat povestește cum patronul firmei la care este angajat i-a transmis printr-un mesaj text că îl concediază, din cauza unei dispute pe care acesta a avut-o cu o colegă de muncă. În această situație, utilizatorul forumului nostru ar vrea să știe ce e de făcut.
Cornel Vasile, consilier juridic, l-a informat pe salariat că o concediere verbală nu este legală, atât timp cât prevederile din Codul muncii nu au fost respectate. Tocmai de aceea, specialistul îi recomandă să se prezinte la muncă și să solicite angajatorului, în scris, eliberarea unui exemplar de pe decizia de concediere, document ce va putea fi contestat ulterior în instanță. Mai mult, absența de la muncă ar putea constitui apoi tocmai motivul pentru desfacerea contractului de muncă, astfel încât acesta este sfătuit să se prezinte la lucru.
Notă: Subiectul de pe forum este aici.
2. Dezbatere succesiune fără prezența tuturor moștenitorilor. Este posibil?
Situația prezentată în forumul nostru este următoarea: patru frați dețin un apartament în București, în urma succesiunii rezultate după decesul părinților. Recent, unul dintre frați a murit, iar soția acestuia afirmă că a făcut succesiunea fără ca ceilalți trei frați, aflați în viață, să fie măcar înștiințați, anunțându-i acum pe aceștia că vrea să scoată la vânzare respectivul apartament și să își ia cota de 1/4 din bun.
Este sau nu posibil așa ceva? Specialiștii îi spun forumistului că un certificat de moștenitor poate fi atacat numai în instanță. Iar dacă a existat un testament în favoarea soției fratelui decedat, de care ceilalți să nu știe, atunci aceasta a fost în măsură să dezbată succesiunea fără a fi necesară prezența celor trei frați în viață. Astfel, Raluca Bălan, notar, îi explică persoanei interesate de acest caz că frații nu fac parte din categoria moștenitorilor rezervatari.
"Mai pe românește, nu fac parte din categoriile de moștenitori care să <<atace>> testamentul. Ca atare, soția este unic moștenitor al bunurilor fratelui dvs, implicit a cotei de 1/4", a explicat notarul. Totuși, aceasta nu va putea vinde întregul imobil, pentru simplul motiv că apartamentul nu îi aparține în totalitate. Cel mult, ea poate înstrăina cota de 1/4 care îi revine de la soțul decedat, dar eventualul cumpărător ar rămâne în indiviziune în această situație cu cei trei frați rămași în viață, astfel încât e greu de crezut că vor fi persoane interesate să achiziționeze apartamentul.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Am cumpărat o mașină cu kilometrajul modificat. Ce pot face?
Un alt utilizator al forumului avocatnet.ro povestește cum a cumpărat, de bună-credință, o mașină, iar la o săptămână de la momentul achiziției a aflat, de pe un site de specialitate, că vehiculului i-a fost modificat numărul real de kilometri parcurși.
Vorbim, practic, de o situație în care vânzătorul a efectuat modificări neautorizate asupra kilometrilor reali parcurși de autoturism, iar cumpărătorul a fost indus în eroare în momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare, necunoscând situația reală. În acest caz, avocatul Răzvan Pătrașcu este de părere că fapta îndeplinește condițiile de tipicitate ale infracțiunii de înselăciune, în condițiile în care vânzătorul a urmărit, și a obținut, un preț superior la încheierea contractului de vânzare-cumpărare.
La rândul său însă, avocatul Mihai Teris crede că este nevoie de mai mult de atât pentru a încadra fapta ca înșelăciune, acesta amintind și de un proiect de lege înregistrat în Parlament în 2016, care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru vânzătorii de autovehicule care falsifică datele sau carateristicile tehnice ale mașinilor.
Notă: Subiectul din forum poate fi citit aici.
Cititorii avocatnet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (0)