Ministrul Mediului: Noua taxă auto, cel târziu în martie
Ministrul Mediului dă ca sigură introducerea noii taxe auto în martie, cel târziu, însă nu știe cum va arăta aceasta.
O înlocuire a timbrului de mediu ar putea avea loc în luna martie a anului viitor, înainte de aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a declarat, marți, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, informează Agerpres.ro.
"Bugetul AFM va fi aprobat undeva în martie - aprilie, anul viitor. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a Timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu știu cum va ieși forma finală a acestei penalități pentru mașinile care vor polua și sper ca, în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri și cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem și o formă finală. Principiul va fi același, adică 'Poluatorul plătește!". Amprenta trebuie să fie neapărat carbonul ca emisie. De asemenea, sperăm ca săptămâna viitoare să avem HG-ul de adoptare a Planului Național de Gestiune a Deșeurilor și, în felul acesta, procedura de infringement și o condiționalitate ex-ante pentru România să fie bifată, să notificăm Comisia Europeană", a spus Gavrilescu.
La începutul lunii noiembrie, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, declara, pentru AGERPRES, că Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va realiza un inventar al emisiilor de CO2 generate de autovehiculele înmatriculate în anul 2017, raportat la parcul auto existent la 31 decembrie 2016, iar Grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului va face o evaluare a impactului asupra mediului.
Explicațiile ministrului de Finanțe pentru creșterea inflației peste așteptări
Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, vine cu o explicație pentru rata anuală a inflației de 3,2%, anunțată astăzi de Statistică. Nu are legătură cu modificarea Codului fiscal, spune ministrul.
Ionuț Mișa răspundea astfel unei declarații a guvernatorului BNR Mugur Isărescu, potrivit căruia, dacă nu ar fi fost modificările fiscale, inflația ar fi fost puțin peste 2%.
„Dacă m-aș raporta doar la modificările fiscale ar însemna că și la nivelul UE creșterea inflației e datorată modificărilor fiscale avute la nivelul UE. După cum știți, nu există modificări fiscale la nivelul UE, o astfel de corelație nu știu cât e de sustenabilă”, a spus el.
„Suntem într-o tendință regională din acest punct de vedere. O tendință regională poate influența costul prețurilor din economie, e un factor care influențează inflația. Sunt mai multe elemente din acest punct de vedere, acestea sunt câteva dintre ele. Trebuie să țineți cont foarte mult și de tendința în care se află Europa. Vorbim de o inflație în creștere la nivelul Europei”, a adăugat ministrul.
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care ouăle s-a scumpit cu 29,2% în noiembrie faţă de octombrie, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Gazele naturale mai scumpe, după explozia de la Viena
Prețurile gazelor urcă la maximul ultimilor 8 ani în Europa, după o explozie la terminalul Baumgarten din Austria, la care OMV este acționar majoritar.
Cel puțin o persoană a murit, iar alte 18 au fost rănite, în urma unei explozii la unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa, de la Baumgarten din Austria, deținut în proporție de 51% de OMV, principalul acționar al OMV Petrom.
În urma acestui incident, prețurile gazelor de pe bursa londoneză au atins maximul ultimilor 8 ani, majorându-se cu 23%, potrivit Profit.ro.
Comentarii articol (0)