Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Inflaţia în zona euro a atins în februarie un nivel record, mult peste ținta BCE, și va continua să crească (Eurostat)Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, care depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE). Analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, ceea ce este un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori, transmite Reuters.
Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie.
Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să crească la 5,4% luna trecută.
Creşterea inflaţiei în zona euro în februarie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 31,7%, în timp ce preţurile la servicii au crescut cu 2,5%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 3%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 4,%.
Prețul gazelor în Europa a atins un nou nivel recordPreţul gazelor în Europa a crescut miercuri, iar la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze naturale au atins un nivel record, din cauza temerilor că sancţiunile impuse Rusiei de UE ar putea atinge livrările de gaze, unele nave care transportau gaze naturale lichefiate ruseşti schimbându-şi direcţia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Navele ruseşti nu mai au voie să intre în porturi din Marea Britanie, a anunţat luni ministrului britanic al Transporturilor, Grant Shapps. Oficialii din unele state din UE au spus că blocul comunitar ia în considerare interdicţii asupra navelor din Rusia. Marţi, Parlamentul European a cerut închiderea porturilor din UE pentru vapoarele ruseşti sau pentru navele care merg sau vin din Rusia.
Traderii consideră că aceste informaţii arată tendinţa în domeniul transporturilor şi ar putea fi anunţată o posibilă înăsprire a măsurilor împotriva Rusiei, care furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar. Nu toate statele primesc livrări direct din Rusia dar dacă ţări cum ar fi Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc, ar primi mai puţin din Rusia, cantitatea ar trebui înlocuită cu gaze din alte regiuni, de exemplu din Norvegia.
Cîţu: Proiectele pentru energia nucleară şi explorarea gazelor naturale din Marea Neagră vor fi accelerateProiectele pentru energia nucleară şi pentru explorarea gazelor naturale din Marea Neagră vor fi accelerate şi prin aceste două proiecte se poate asigura securitatea energetică, a afirmat, miercuri, preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu.
"O măsură prezentată marţi de preşedintele Iohannis este ceea ce eu am tot cerut - să fim securizaţi energetic până în 2026. Preşedintele României a şi dat direcţiile de investiţii. Ştiţi foarte bine - energie nucleară, deja avem proiectele semnate cu Statele Unite şi în acelaşi timp trebuie urgentat proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Cu cele două sunt sigur că vom putea să fim independenţi sau să securizăm energetic. Cu siguranţă vor fi accelerate. Pentru anul acesta avem gazele asigurate. Avem timp acum şi sunt sigur că ministrul Energiei asta face în acest moment - pregăteşte resursele pentru anul viitor", a declarat Cîţu la Senat.
El a amintit că legea off-shore reprezintă "o prioritate".
Comentarii articol (0)