Schimbări importante cu privire la infracțiuni, cercetarea și pedepsirea infractorilor sunt dezbătute în această perioadă de o comisie comună a Senatului și Camerei Deputaților. Scopul principal al propunerii legislative în dezbatere, deja adoptată de Senat, este modificarea legilor penale astfel încât să fie în acord cu o directivă a Uniunii Europene (UE).
În realitate, potrivit unui comunicat al DNA transmis astăzi, modificările dezbătute nu transpun, de fapt, nicio directivă UE, acesta fiind doar un pretext. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transmiterii unor directive ale Uniunii Europene ar mai avea nevoie doar de votul decisiv al Camerei Deputaților și de promulgarea de către șeful statului pentru a se aplica, însă nu mai înainte ca proiectul să se publice în Monitorul Oficial.
Notă: De îndată ce raportul acestei comisii comune va apărea pe pagina proiectului legislativ, vom reveni cu o actualizare a articolului.
O modificare a Codului de procedură penală va obliga procurorii ca imediat după înregistrarea unei sesizări care privește o persoană determinată să o anunțe pe aceasta și să îi permită să asiste la actele efectuate. "În acest mod, nu vor mai putea fi administrate mijloace de probă care presupun confidențialitate, precum înregistrările telefonice sau ambientale, percheziții domiciliare sau informatice ori prinderi în flagrant", spun cei de la DNA.
De asemenea, se urmărește să se dea posibilitatea suspectului/inculpatului să ia parte la audierea martorului (acum, doar avocatul lui poate), ceea ce va duce, în unele cazuri, la intimidarea acestuia din urmă. De asemenea, martorii vor putea să mintă la audieri, fără consecințe penale, pentru că vor beneficia de nepedepsire -- există infracțiunea de mărturie mincinoasă în Codul penal.
Apoi, mai punctează cei de la DNA, va deveni aproape imposibil să fie condamnată o persoană în lipsă. Asta înseamnă, de fapt, că oricine va apuca să fugă din țară va putea să fugă și de o condamnare eventuală, pe termen nedeterminat.
Nici posibilitatea de a "învia" un caz în șase luni, în contextul în care ies la iveală mai multe lucruri, nu va mai putea fi posibilă.
Abuzul în serviciu va avea o nouă formă, una specială pentru magistrați, mai exact, care va duce la pedepsirea acestora inclusiv pentru fapte comise din culpă și indiferent de obligația pe care au încălcat-o. Această formă a infracțiunii de abuz în serviciu reprezintă o discriminare evidentă față de toate celelalte categorii sociale care sunt sancționate doar dacă acționează cu intenție și doar dacă încalcă prevederi dintr-o lege, spun cei de la DNA în comunicat.
Apoi, nu vor mai putea fi arestați preventiv autorii infracțiunilor de corupție, evaziune fiscală, spălare de bani. Mai mult, nu vor mai putea fi arestați preventiv autorii infracțiunilor contra capacității de apărare a României, infracțiuni de genocid, contra umanității și de război, dacă comit aceste infracțiuni fără violență.
Înregistrările, chiar dacă vor fi făcute cu respectarea legii, nu vor mai fi admise ca mijloace de probă, ceea ce înseamnă, printre altele, o întoarcere în timp la secolul trecut.
Atenție! Proiectul de lege privind modificarea legilor penale nu se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)