Concret, este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2017, care a apărut miercuri în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2018. Documentul vine cu unele modificări la Legea șomajului, în principal pentru a o adapta la absorbția contribuției sociale la șomaj în contribuția asiguratorie pentru muncă.
Totuși, există și unele schimbări notabile, pe care le prezentăm succint în continuare.
1. Dacă nu eliberează documentele necesare persoanelor fizice pentru obținerea ajutoarelor financiare reglementate de Legea șomajului, angajatorii vor risca amenzi între 3.000 și 5.000 de lei. În situația de a solicita ajutoare bănești de la stat se pot găsi atât șomerii, cât și cei proaspăt angajați. În prezent, nu există o asemenea sancțiune.
2. Se micșorează un ajutor financiar pentru angajatorii care încadrează în muncă absolvenți. Firmele primesc un ajutor bănesc lunar dacă angajează, pe durată nedeterminată, absolvenți, pe care trebuie să-i păstreze cel puțin 18 luni. Dacă mențin raporturile și după această perioadă, angajatorii primesc anual un ajutor bănesc egal cu sumele datorate pentru contribuțiile de pensii, sănătate, șomaj și riscuri profesionale. Din ianuarie 2018, ajutorul anual va fi egal doar cu suma datorată pentru contribuția asiguratorie pentru muncă - deci mult mai puțin decât în prezent.
3. Dispare un stimulent pentru angajarea șomerilor. În prezent, angajatorii care încadrează în muncă șomeri, timp de cel puțin șase luni, pot beneficia de o reducere lunară a sumei plătite statului sub formă de contribuție la șomaj. Mai precis, reducerea se acordă începând cu anul fiscal următor, pentru șase luni. Deoarece contribuția la șomaj dispare din ianuarie 2018, și acest stimulent va fi eliminat din Legea șomajului.