1. Noua lege RCA, în vigoare din iulie 2017
De la 12 iulie 2017, domeniul asigurărilor RCA e reglementat de Legea nr. 132/2017. Noul cadru legal înlocuiește complet vechiul cadru legal, adică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016, astfel că au apărut câteva noutăți demne de menționat: ideea de asigurat cu risc ridicat, retragerea plăcuțelor de înmatriculare la suspendarea contractului de RCA, rezolvări mai rapide la cererile de despăgubire, pedepse penale speciale pentru emiterea de asigurări false și pentru vânzarea pieselor contrafăcute, dar și apariția tarifului de referință. Aceste noutăți sunt explicate mai pe larg aici.
2. Înmatricularea mașinii se va suspenda la expirarea ITP-ului, de la anul
În situația în care inspecția tehnică periodică (ITP) a unei mașini va expira, înmatricularea acesteia va fi suspendată automat, se specifică într-un act normativ ce a apărut anul acesta. Șoferii care vor circula în continuare cu respectivul automobil vor risca atât o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil, cât și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei. Chestiunea asta se va aplica însă abia de la 20 mai 2018, iar alte informații despre această noutate puteți afla de aici.
3. Din 2018, cumpărătorii mașinilor la mâna a doua vor putea fi amendați dacă nu anunță tranzacțiile
Tot de la 20 mai 2018, noul deținător al unei mașini va trebui să anunțe tranzacția la autorități în maximum 90 de zile de la cumpărare, față de 30, cum e acum. Iar cei care nu anunță tranzacțiile se vor trezi cu suspendarea înmatriculării, amenzile pentru cei care circulă cu înmatricularea suspendată fiind între 1.305 și 2.900 de lei. Detalii pe acest subiect, aici.
4. Probele examenului auto trebuie filmate
Proba teoretică și proba practică a examenului pentru obținerea permisului auto trebuie înregistrate video. În cazul probei practice, dispozitivele de înregistrare sunt instalate direct pe autovehiculele folosite la susținerea probei, mai exact. Dar nu pentru toate categoriile de permis sunt stabilite regulile de înregistrare. proba practică a examenului auto nu este înregistrată nici video, nici audio în cazul categoriilor AM, A1, A2 și A. Puteți afla mai multe pe acest subiect din acest material.
5. Restituirea fostelor taxe auto, inclusiv a timbrului de mediu, oficializată
Probabil cea mai bună veste pentru șoferi în 2017 a fost momentul când s-a anunțat că fostele taxe auto, printre care și timbrul de mediu (eliminat oficial în februarie anul acesta), pot fi restituite celor care le-au plătit. Iar asta chiar și în condițiile în care cei care ar avea dreptul la bani nu mai sunt proprietarii acelor mașini sau nu mai au dovada plății. Cererile pot fi depuse deja, iar banii vor începe să fie restituiți, încetul cu încetul, în 2018, în cea mai mare parte. Despre acest subiect puteți afla mai multe aici.
6. Reguli noi pentru parcarea mașinilor pe trotuare
Reglementările referitoare la parcarea mașinilor pe trotuare au suferit în ianuarie 2017 unele modificări. Mai exact, parcarea pe trotuare este posibilă doar în locurile marcate și semnalizate în mod expres, deși în trecut se putea face și în lipsa acestora. Șoferii care nu respectă această nouă interdicție riscă amendarea cu până la câteva sute de lei (două sau trei puncte-amendă). Detalii suplimentare puteți afla de aici.
7. Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, posibilă din nou
Încă de la începutul anului 2017 a devenit legală din nou ridicarea mașinilor de către polițiștii rutieri, în principal. Actul normativ care tratează acest subiect le dă însă mână liberă autorităților locale să stabilească condițiile mai detaliate în care se poate face ridicarea mașinilor. Așa se explică faptul că, de pildă, tarifele pentru ridicare, transport și depozitare sunt diferite de la un oraș la altul. Măsura ridicării vehiculelor se poate dispune în cazurile în care este interzisă staționarea voluntară și se face printr-o dispoziție scrisă ce cuprinde niște elemente obligatorii. Despre aceste lucruri puteți afla mai multe din acest articol.
8. Amenzile de circulație au crescut în 2017, dar nu vor mai crește și la anul
Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie, iar acesta din urmă a crescut la 1 februarie 2017, astfel că un punct-amendă este acum 145 de lei. Din ianuarie 2018, salariul minim va crește iarăși, de data asta destul de mult față de nivelul actual, ceea ce, în teorie, ar atrage și creșterea amenzilor de circulație. Numai că, în decembrie 2017, Guvernul a decis "să înghețe" valoarea punctului-amendă la nivelul de 145 de lei. Prin urmare, în 2018, cu datele pe care le avem acum, amenzile de circulație nu vor mai crește față de nivelul actual. Despre clasele de amenzi și cât de mari pot fi acestea puteți afla din acest material.
Comentarii articol (3)