Articol scris de Alexandra Constantin
Copiii cu vârsta de până în 7 ani nu au abilitatea cognitivă de a realiza când spun minciuni, iar acest lucru se datorează modului în care creierul lor este dezvoltat. Micuților nu numai că le vine greu să recunoască adevărul, ci să facă diferența între realitate și lumea imaginară, fapt ce face ca uneori să mintă fără să realizeze și despre cele mai mărunte lucruri. Toate aceste funcții se dezvoltă după vârsta de 7 ani, arată www.creativechild.com.
Are doar 3 ani și ți-a spus că s-a spălat pe mâini deși nu a făcut asta? Copilul nu încearcă să te mintă, ci să îți facă de fapt pe plac. Lui îi este teamă să te dezamăgească, de aceea spune exact ceea ce știe că dorești să auzi, de exemplu că are mâinile curate. Cu toate acestea, bine este să-i oferi copilului încă din primii ani de viață lecții despre onestitate.
Copilul spune minciuni: nu-l pedepsi când minte
L-ai prins cu minciuna și primul impuls este să-l pedepsești ca să învețe că a greșit? De fapt, acest lucru îl poate face să aibă un comportament greșit, dar și să mintă în continuare de teamă că o să-l pedepsești din nou. El poate să rețină că există riscul să fie pedepsit chiar și atunci când spun adevărul.
Explică-i cât de important este să fie onest
Nu ezita să îi explici ori de câte ori poți cât de important este să spună adevărul, cu atât mai mult că lucrurile o să fie bune pentru el, dar și că te bucuri mult când este onest. Treptat el o să înțeleagă că dorești ca tu să auzi adevărul și nu neapărat lucruri pozitive. Mai mult, o să fie și mai motivat să-ți spună adevărul dacă știe că nu există șanse să fie pedepsit.
Copilul spune minciuni: nu-i spune că este mincinos
Nu uita că tu influențezi modul în care el se percepe, așa că evită să-i spui că este mincinos imediat cum ți-ai dat seama că a făcut acest lucru. Abordarea corectă ar fi următoarea: "știu că ți-ai dorit să te speli pe mâini, dar ele sunt încă uscate. Mergi te rog și spală-te pe mâini”. Printr-un astfel de comportament recunoști intenția lui bună, iar asta îl poate ajuta să facă diferența între realitate și lumea imaginară.
Nu încerca să-l prinzi cu minciuna
Nu-l întreba pe copil dacă și-a făcut curat în cameră, mai ales dacă tu știi că nu și-a strâns jucăriile de pe jos. Cel mai bine este să eviți astfel de situații, cu atât mai mult că îl împingi de la spate să apeleze la o minciună. Încearcă în schimb să îi spui că vezi că nu și-a curățat camera și că îți dorești să facă asta înainte să plecați în parc.
Copilul spune minciuni: tu ești cel mai bun exemplu
Arată-i ori de câte ori ai ocazia cât de important este să spună adevărul, iar acest lucru îl va ajuta să învețe despre onestitate. Tocmai i-ai spus că e închis la cofetărie ca să nu te mai bată la cap să mergeți acolo și el să mănânce încă ceva dulce? Ca părinte ești tentat de multe ori să minți tocmai pentru a evita o posibilă criză de plâns, dar nu uita că pe măsură ce va crește o să-și dea seama că nu spui adevărul. Așa că și el o să apeleze la minciuni, mai ales că și mama sau tatăl face asta.
Apreciază când spune adevărul
Copilul spune minciuni? Îl poți ajuta să nu mai facă asta dacă îi arăți când ai ocazia cât de mult te bucuri când spune adevărul. De exemplu „Îți mulțumesc că mi-ai spus adevărul. Știu că a fost dificil pentru tine să recunoști”. Învață-l că fiecare greșeală este o oportunitate să învețe lucruri noi. El o să încerce să apeleze la minciuni dacă tu îl pedepsești când nu spune adevărul sau îl faci să se rușineze. Găsește soluții care să-l ajute și nu-i arăta cu fiecare ocazie în parte că există consecințe pentru faptele lui. Doar așa va învăța cât de important este să fie onest cu cei din jurul său.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)