Dacă statele aleg sau nu să le dea cuplurilor homosexuale dreptul să se căsătorească este o chestiune care e lăsată la latitudinea fiecăruia, însă a le nega orice fel de protecție legală ori recunoaștere celor căsătorite în state care le dau acest drept este o încălcare a dreptului la viață privată și de familie. Este concluzia la care a ajuns recent CEDO într-o decizie ce privește statul italian.
Pe scurt, situația pe care a analizat-o Curtea a fost următoarea: 11 italieni s-au căsătorit în afara Italiei cu persoane de același sex, întrucât statul italian nu permitea oricum căsătoria homosexuală; când s-au întors în Italia, li s-a negat total recunoașterea relațiilor lor, deși oficializate legal în alte state, neputând să obțină înregistrarea lor în registrele civile; în acest context, italienii au recurs la CEDO pentru a-și cere drepturile și au câștiga, recunoscându-se faptul că le-a fost lezat dreptul la viață privată și de familie, statul italian ignorând realitatea lor.
Aici, Curtea a subliniat încă o dată că fiecare stat are dreptul să legalizeze sau nu căsătoria între cuplurile homosexuale, dar este o chestiune cu totul diferită să li se nege total recunoașterea cuplurilor homosexuale și protecția legală. Acest lucru, care nu înseamnă nicidecum legalizarea căsătoriilor homosexuale, reprezintă o realitate juridică ce poate duce la încălcarea drepturilor celor aflați în astfel de cupluri.
"Lipsa recunoașterii de orice fel a acestor relații a permis ca acestea să suporte consecințele unui vid legislativ, în cadrul căruia s-a făcut abstracție de realitatea lor socială și unde au fost lăsați să facă față unor obstacole zilnice. Niciun interes superior al comunității nu a existat pentru a justifica lipsirea de protecție legală ori recunoaștere a celor aflați în aceste relații", au spus judecătorii în decizia recentă.
În cazul Italiei însă, amintim că 2016 statul a demarat procedurile legislative pentru recunoașterea parteneriatelor civile între persoane de același sex. Speța de față tratează practic o situație care se întâmpla acum câțiva ani în Italia. Cu toate acestea, Italia nu a scăpat de o amendă de câteva mii de euro aplicată de CEDO pentru acest caz.
În fine, trebuie să menționăm și de ce deciziile date de CEDO sunt importante pentru România, ca și pentru celelalte state care sunt parte la Convenția europeană a Drepturilor Omului. Odată semnată aderarea la prevederile din această Convenție, statele se obligă să asigure respectarea lor, iar pentru încălcările ce sunt aduse persoanelor și care sunt constatate de Curte statul răspunde și poate fi obligat să plătească sume serioase de bani (cum se întâmplă, de exemplu, în cazurile deținuților care dau statul român în judecată pentru condițiile din penitenciare).
Notă: E important de menționat și că în Parlament se află un proiect de lege care prevede modificarea definiției familiei din Constituție, astfel încât să reiasă că o familie nu poate fi compusă decât dintr-o femeie și un bărbat.
Comentarii articol (2)