Actualul cadru legal al semnăturilor electronice (Legea nr. 455/2001) va fi înlocuit complet de unul nou, pus recent în dezbatere publică de MCSI. Proiectul de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice mai are un drum lung însă până să intre în vigoare: trebuie să fie aprobat de Guvern, dezbătut și votat în Parlament, în ambele Camere, apoi promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial. Oricum, în proiect scrie că deși actul va intra în vigoare după publicare, el se va aplica efectiv abia în trei luni de la momentul intrării în vigoare.
În primul rând, modalitățile semnăturii electronice se vor schimba prin acest nou act normativ. Dacă acum se prevede în Legea nr. 455/2001 ce este semnătura electronică și semnătura electronică extinsă, în proiect se vorbește despre semnătura electronică avansată și cea calificată, noțiuni ce trebuiau obligatoriu introduse în legislația noastră în acord cu evoluțiile tehnologice și prevederile legale europene.
Aceste două tipuri de semnături electronice vor fi definite după cum urmează:
- semnătura electronică avansată: o semnătură electronică ce îndeplinește cerințele din Regulamentul Uniunii Europene (UE) nr. 910/2014;
- semnătura electronică calificată: o semnătură electronică avansată care este creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat și care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice (în cazul unei astfel de semnături se va prezuma că îndeplinește cerințele din regulamentul european).
"Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică calificată, este asimilat, în ceea ce privește condițiile și efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată", scrie în proiect. Acum, același lucru este valabil pentru înscrisul ce are încorporat, atașat sau căruia i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă.
Atunci când legea prevede că e obligatorie forma scrisă pentru a dovedi un act juridic, un înscris sub semnătură privată va trebui să îndeplinească următoarele condiții:
- fie i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică avansată (dar va trebui să dovedească că îndeplinește cerințele din regulamentul european mai sus menționat);
- fie are la bază o convenție referitoare la puterea doveditoare a acelui înscris, încheiat de cei care l-au subscris; totuși, scrie în proiect, astfel de înscrisuri vor putea face dovada până la proba contrară.
În schimb, când legea prevede că forma scrisă e o condiție de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris electronic va îndeplini această condiție numai dacă va avea încorporată, atașată sau asociată logic o semnătură electronică calificată, se precizează în proiect.
Ceea ce nu se va schimba deloc este modul cum se tratează situațiile când una din părți refuză să recunoască înscrisul ori semnătura. Ca și acum, instanța va dispune întotdeauna verificarea prin expertiză tehnică de specialitate.
Sigiliul electronic, o noutate a proiectului
O noutate absolută a proiectului de lege pe care-l discutăm este ideea de sigiliu electronic (avansat ori calificat). Sigiliul electronic va servi ca dovadă că un document electronic a fost emis de o persoană juridică anume. Similar semnăturii electronice, sigiliul electronic avansat va trebui să îndeplinească cerințele Regulamentului (UE) nr. 910/2014, iar sigiliul electronic calificat va fi un sigiliu avansat care e creat de un dispozitiv special și care se bazează pe un certificat calificat pentru sigiliile electronice.
"Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic un sigiliu electronic poate fi acceptat ca probă în procedurile judiciare cu privire la integritatea și corectitudinea originii respectivului înscris în formă electronică", se prevede în proiect.
Desigur, cine va invoca existența unui sigiliu electronic avansat va trebui să dovedească îndeplinirea condițiilor din regulamentul european, în timp ce pentru sigiliul electronic calificat se va prezuma acest lucru.
Atenție! Proiectul de lege privind semnătura electronică NU se aplică momentan. Acesta trebuie aprobat de Guvern, de Parlament, promulgat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.