Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.530/2017 pentru modificarea şi completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.162/2010 prevede modificarea condițiilor de sănătate pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a obține dreptul de a conduce un vehicul. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.041 din 29 decembrie 2017 și se aplică de la data publicării.
În esență, autoritățile au detaliat mult mai mult situațiile în care șoferii pot sau nu să obțină ori să-și reînnoiască permisul dacă au boli de inimă ori diabet și au transpus în legislația locală prevederile Directivei 2016/1.106/UE a Comisiei Europene.
Concret, ordinul prevede ca permisele de conducere auto să fie eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare numai după ce afecțiunea în cauză a fost tratată și în baza unui aviz eliberat de un medic specializat în cardiologie. Dacă situația medicală o impune, solicitantul permisului auto poate fi nevoit să efectueze un control medical periodic.
Controalele vizează afecțiuni cardiovasculare precum bradiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă redusă) sau tahiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă mare) cu simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac sau a unui defibrilator, pierdere trecătoare a stării de conștiență, operație de bypass coronarian etc.
Și persoanele care doresc eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere și suferă de diabet și care urmează un tratament medicamentos vor fi nevoite să anexeze solicitării un aviz medical diabetologic și să efectueze controale medicale periodice care să garanteze că pot conduce un autovehicul în siguranță.
Comentarii articol (9)