1. A apărut sistemul plății defalcate a TVA (sau split TVA, pe scurt). Guvernul a introdus astă-vară sistemul split TVA, care este opțional în momentul de față și care urmează să devină obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018, doar pentru firmele cu datorii la plata TVA sau cele aflate în insolvență.
2. Se reduce numărul contribuțiilor sociale obligatorii. Începând din ianuarie 2018, contribuțiile de pensii și sănătate vor fi datorate exclusiv de salariați, în condițiile în care în prezent sunt datorate la comun cu angajatorii. Totodată, contribuțiile de șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale vor fi înglobate într-o contribuție unică datorată de angajatori: cea asiguratorie pentru muncă. Tot pe acest subiect, pentru salariații cu normă parțială deja se plătesc, încă din vară, contribuții mai mari la pensii și sănătate.
3. Plafonul de încadrare la regimul micro, majorat de două ori. Prima oară, acest lucru s-a întâmplat la 1 februarie 2017, atunci când plafonul a ajuns de la 100.000 la 500.000 de euro. A doua oară se va întâmpla la 1 ianuarie 2018, atunci când plafonul va ajunge de la 500.000 la un milion de euro.
4. Timbrul de mediu a dispărut, cel puțin momentan, din legislație. Tot de la 1 februarie anul acesta, taxa de mediu pentru prima înmatriculare a autovehiculelor a fost eliminată. Dar de-atunci oricum se tot vorbește despre înlocuirea acesteia ca despre ceva iminent. Între timp, cei care au plătit timbrul de mediu îl pot cere înapoi. De notat că, odată cu taxa de mediu, a dispărut și taxa radio-tv.
5. Impozitul pe venit, redus din 2018 la 10%. Aceasta este o altă schimbare majoră decisă pe parcursul anului 2017, aplicabilă din 2018. În prezent, impozitul pe venit este de 16%.
6. Vânzările de case și terenuri sub un anumit plafon, scutite de impozitare. Este vorba, mai precis, de tranzacțiile de până la 450.000 de lei, peste această sumă aplicându-se o cotă de 3%.
7. Alte schimbări notabile în cazul impozitelor: toate firmele care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare sunt scutite zece ani de la plata impozitului pe profit, iar persoanele care lucrează în inovare sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
8. Abonamentele medicale suportate de angajator pentru salariați sunt, mai nou, venituri neimpozabile, conform schimbărilor legislative din anul curent.
9. Nici firmele străine care activează în România n-au scăpat de modificări în 2017, din moment ce Guvernul a stabilit că acestea vor fi impozitate pentru mai multe venituri.
10. În fine, s-a stabilit că deținătorii de domenii „.ro” vor achita, începând din martie 2018, o taxă anuală de mentenanță, aceasta nefiind datorată în momentul de față.