Peste jumătate dintre companii, afectate de creșterea dobânzilor
O creştere de până la trei puncte procentuale a ratei dobânzii la creditele în lei ar afecta semnificativ activitatea a 57% dintre companii, spune Banca Națională a României.
Un avans de până la trei puncte procentuale a ratei dobânzii la lei ar afecta semnificativ activitatea a 57% dintre companii, în condiţiile în care nivelul ridicat al fiscalităţii, impredictibilitatea mediului fiscal şi concurenţa rămân cele mai presante probleme cu care se confruntă firmele, potrivit sondajului privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România publicat de Banca Naţională a României (BNR), informează News.ro.
Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la nivelul de 2,11%, potrivit datelor publicate marţi de BNR.
Conform răspunsurilor din sondaj, 40% dintre companii precizează că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au contractate se situează în intervalul 3-5%.
Taxele locale, în creștere anul viitor cu 20%
Taxe locale pe terenuri, clădiri sau locuri de veci - majorate de anul viitor în mai multe județe. Creșterea, generată de transferul contribuțiilor.
Taxe și impozite locale percepute populației și firmelor vor fi majorate, de anul viitor, cu până la 20% în mai multe județe, motivul indicat fiind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, care afectează inclusiv bugetele locale deoarece este acompaniat de reducerea impozitului pe venit, potrivit Profit.ro. Taxele vor fi ridicate pentru terenuri, clădiri, locuri de veci, arată Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, care a centralizat datele în acest sens. Astfel, analiza relevă că autoritățile locale din județe precum Suceava, Arad, Bacău, Vaslui sau Constanța au ajuns în situația de a majora taxele după ce Guvernul a redus, cu aplicare de la începutul anului următor, impozitul pe venit de la 16% la 10%, măsură care însoțește procesul de mutare integrală în brutul angajaților a contribuțiilor la sănătate și pensie.
Sondaj: Sute de mii de români riscă să aibă salarii mai mici, de la 1 ianuarie
Sute de mii de români riscă să aibă salarii mai mici, de la 1 ianuarie încolo. E concluzia unui sondaj realizat de Consiliul pentru IMM-uri. 20 la sută dintre întreprinderile mici şi mijlocii se feresc să mărească brutul angajaţilor, de teamă că legislaţia se va schimba din nou.
Ca salariile angajaţilor să nu scadă de la 1 ianuarie, angajatorii ar trebui să mărească lefurile brute cu 17 până la 22 de procente. Cele mai multe firme caută soluţii de compromis, spun reprezentanţii IMM-urilor.
Românii ar putea încasa mai puţini bani de anul viitor. 20 la sută dintre firme vor compensa parţial transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, iar 10 la sută vor acorda prime şi bonusuri.
Luna de negocieri nu a fost suficientă, arată acelaşi studiu. 2 din 3 firme nu au luat încă nicio decizie, deşi riscă sancţiuni. Alte companii se tem să crească bruturile angajaţilor, convinse că legislaţia se va schimba din nou, cât de curând.
Comentarii articol (0)