Donația e tratată pe larg în Codul civil, iar "dar manual" se cheamă orice bun mobil corporal cu o valoare de până la 25.000 lei. Pentru darurile manuale nu e nevoie să încheiem acte speciale și toată operațiunea asta juridică se termină cu simpla înmânare a lucrului respectiv. În orice caz, forma autentică, adică la notar, nu e necesară niciodată pentru un dar manual.
Altfel spus, dacă Gică îi dă Marinelei azi un covor, mâine o haină de blană (mai puțin pretențioasă), poimâine un televizor cu diagonală de doi metri și tot așa, se cheamă că i-a făcut, de fiecare dată, un dar manual.
La donații, în Codul civil e o regulă de aur, am putea spune: sunt irevocabile, adică nu pot fi cerute înapoi după bunul plac al celui care face donația. Desigur, dacă cel care le-a primit nu le mai dorește, poate să le înapoieze, să le doneze, la rândul său, altcuiva sau să le arunce în crâng.
"Donația nu este valabilă atunci când cuprinde clauze ce permit donatorului să o revoce prin voința sa", scrie în Cod.
Sunt însă și situații excepționale când donațiile pot fi "întoarse", dar vorbim de donații serioase (case, mașini, bijuterii scumpe, opere de artă etc.) și cazurile sunt următoarele: "Donația poate fi revocată pentru ingratitudine și pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul", se precizează în Codul civil.
Ingratitudinea înseamnă că cel care a primit vrea să-i ia viața celui care i-a făcut donația (sau chiar a reușit), dacă cel care a primit donația se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave față de donator sau dacă cel dintâi refuză să-i acorde donatorului ajuns în nevoie alimente (ținându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donației). Așadar, vorbim de motive serioase și de donații serioase (nu bilete de la film).
Apoi, celălalt motiv este neexecutarea sarcinilor. Dar asta presupune că s-a făcut o donație cu sarcină, adică cel care a dăruit a făcut-o vrând să obțină ceva în schimb - cel mai bun exemplu este cel al unui bătrân fără moștenitori care donează o casă ori un teren în schimbul unor favoruri și îngrjirii pentru bătrânețe. Așadar, vorbim, din nou, de lucruri mai serioase.
Prin urmare, aveți în minte acest lucru când faceți un cadou pe care credeți că-l veți regreta mai apoi!
Dacă ți-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem și altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (3)