Buna ziua! Am act de donatie pe un teren, facut de catre mama mea. Nu am clauze. Am vrut sa vand acel teren pentru a imi achizitiona o locuinta dar mama mea m-a dat in judecata pentru revocare. Ca motive a spus ca aveam o intelegere verbala ca o sa imi fac casa acolo, ceea ce nu este adevarat, si ca am amenintat-o ca voi atenta la integritatea ei fizica si chiar la viata ei. Este adevarat ca m-a sunat si m-a injurat in toate felurile, mi-a spus ca isi scoate acte ca e nebuna si ca nu a avut discernamant cand mi-a facut actul dar eu nu i-am spus decat ca e nesimtita si ca daca isi scoate acte ca e nebuna o duc la spitalul de nebuni, dar atat, nu altceva. Mama are o dispozitie schimbatoare iar sora mea este de acord sa vina la tribunal sa spuna ca indiferent cat bine i-am face mamei noastre si cat de frumos i-am vorbii, ea tot incepe sa ne injure, sa ne vorbeasca de rau, etc.
As dori sa stiu daca are sanse sa imi revoce actul. Va multumesc!
Codul civil:
Art. 1.020. - Donatia poate fi revocata pentru ingratitudine si pentru neexecutarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Revocarea pentru ingratitudine
Cazuri
Art. 1.023. - Donatia se revoca pentru ingratitudine în urmatoarele cazuri:
a) daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a înstiintat;
b) daca donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator;
c) daca donatarul refuza în mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, tinându-se însa seama de starea în care se afla bunul la momentul donatiei.
Revocarea pentru neexecutarea sarcinii
Actiunile în caz de neexecutare a sarcinii
Art. 1.027. - (1) Daca donatarul nu îndeplineste sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii sai în drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donatiei.
(2) În cazul în care sarcina a fost stipulata în favoarea unui tert, acesta poate cere numai executarea sarcinii.
(3) Dreptul la actiunea prin care se solicita executarea sarcinii sau revocarea donatiei se prescrie în termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executata.