Buna ziua!
Am si eu o intrebare, tatal meu a murit acum cativa ani,iar in urma mortii lui am mostenit un teren,din care jumatate din el ii revenea surorii lui,dupa cateva luni de la moarte am fost prostita si am facut un act de donatie in care cedam partea mea surorii lui....Intrebarea mea este daca pot revoca donatia?
Revocarea donatiei
Cauzele de revocare
Art. 1.020. - Donatia poate fi revocata pentru ingratitudine si pentru neexecutarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Revocarea pentru ingratitudine
Cazuri
Art. 1.023. - Donatia se revoca pentru ingratitudine în urmatoarele cazuri:
a) daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a înstiintat;
b) daca donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator;
c) daca donatarul refuza în mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, tinându-se însa seama de starea în care se afla bunul la momentul donatiei.
Revocarea pentru neexecutarea sarcinii
Actiunile în caz de neexecutare a sarcinii
Art. 1.027. - (1) Daca donatarul nu îndeplineste sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii sai în drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donatiei.
(2) În cazul în care sarcina a fost stipulata în favoarea unui tert, acesta poate cere numai executarea sarcinii.
(3) Dreptul la actiunea prin care se solicita executarea sarcinii sau revocarea donatiei se prescrie în termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executata.
Dumneavoastra sunteti...DONATORUL!
Donatia a fost facuta liber consimtit, fara a stipula obligatii ale donatarului.
In instanta, faptul ca v-ati razgandit, nu are suport legal.
In concluzie, donatia nu poate fi atacata!
Contestare donatie
Daniel1956
In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)