Intrebarea dvs.comporta doua raspunsuri in functie de situatia in care sunteti, donator sau mostenitor rezervatar. 1.Daca suntei donator:Conf.art.1.020 NCC"Donatia poate fi revocata pentru ingrtatitudine si pentru nerespectarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul." Intrucat, ati spus ca, este vorba de o donatie fara "clauza",adica,fara sarcini,donatia se poate revoca ptr.ingratitudine conf.art.1.023 NCC.
Art.1.023 NCC-Donatia se revoca pentru ingratitudine in urmatoarele cazuri:
a) daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau,stiind ca altii intentioneazasa atenteze , nu l-a instiintat;
b) daca donatarul se face vinovat de fapte penale,cruzimi,sau injurii grave fata de donator;
c) daca donatarul refuza in mod nejusitifcat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie,in lmita valorii actuale a bunului donat,tinandu-se insa seama de starea in care se afla bunul in momentul donatiei.
2.Daca sunteti mostenitor rezervatar(ascendent privilegiat,sot supravietuitor,descendent) al donatorului defunct si vi s-a incalcat rezerva succesorala, puteti formula actiune in reductiunea liberalitatilor excesive(donatie care incalca rezerva succesorala), conform art.1.091-art.1.099 NCC.