avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ANULARE DONATIE - e posibila? Modalitati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ANULARE DONATIE - e posibila? Modalitati

Buna ziua.As dori sa stiu daca acum 16 ani sa facut o donatie al unui apartament,apartament obtinut printr-o mostenire.Cei 2 mostenitori au donat apartamentul unei persoane,iar acum din diverse motive vor sa anuleze acea donatie .Pot face asta ?Si in ce mod?Va multumesc anticipat si va doresc o zi frumoasa!
Donatia nu poate fi revocata decat in anumite conditii stricte prevazute de lege :
- Donatia se revoca pentru ingratitudine in urmatoarele cazuri:
a) daca donatarul a atentat la viata donatorului , a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat;
b) daca donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator ;
c) daca donatarul refuza in mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie, in limita valorii actuale a bunului donat, tinandu-se insa seama de starea in care se afla bunul la momentul donatiei .
- Donatia se revoca pentru neindeplinirea sarcinii - dar numai in termen de 3 ani de la data la care trebuia executata sarcina.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
Monica Hanganu, Mediator
din cate am inteles acum de la cei in cauza,donatia a avut si cateva clauze si anume de intretinere in bune conditii ale apartamentului si de plata la timp a cheltuielilor,fapt pt care persoanele care au primit donatia au fost in situatia de executare silita (de 3 ori) pentru neplata cheltuielilor de intretinere,chiar si acum avand o intelegere cu executorul pt.plata datoriilor,deci in fapt nu si-au respectat conditiile mentionate in contractul de donatie(daca asa se numeste)
intretinerea in bune conditii ale apartamentului nu este o clauza.....
Poate donatia s a facut cu clauza de intretinere pt donatori! Clauza de intretinere nu se refera la bun ci la persoane!
Mergeti la un avocat cu actul sau la un notar.
Donatia nu se poate revoca decat in instanta sio pentru motivele specificate mai sus de doamna mediator.
corect,dar pana la urma ramane donatie ,ci nu contract de vanzare cumparare. Pana la urma putea sa doneze copiilor lor si nu altora. daca nu pot ei anula donatia,copii lor pot face asta?
nu. Cauzele de revocare si nu de anulare s au spus mai sus. Copii lor la deces pot cere reductiunea donatiei daca li se incalca rezerva succesorala.

Alte discuții în legătură

Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Donatie sorin45 sorin45 cum pot ataca un act de donatie fara clauza? (vezi toată discuția)
Poate fi atacata o donatie ? love_singh love_singh Poate fi atacata o donatie facuta de unchi catre un nepot in conditiile in care acesta mai are si alti frati? (vezi toată discuția)