Pentru noutati din 2009 cu privire la legea achizitiilor publice, click aici.
Accesul companiilor private la marile proiecte de infrastructura din România pare ca va fi mai usor. Urmeaza o noua lege a achizitiilor publice, iar parteneriatul public-privat este deja o formula agreata de catre oficiali.
Oficialii mizeaza pe infrastructura, un domeniu în care asigurarea finantarii nu reprezinta o problema. Aproximativ 930 milioane de euro urmeaza sa fie investiti în asemenea proiecte în urmatorii ani, banii provenind din privatizarea BCR, dar si de la buget si din diferite credite externe. Cum, în ultimii ani, derularea marilor proiecte a fost întârziata de unele prevederi ale legii achizitiilor publice, autoritatile vor sa o simplifice. Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, a anuntat, ieri, ca Executivul va discuta saptamâna viitoare o noua lege a achizitiilor publice. "Aceasta noua lege va prelua toate prevederile europene, însa noi trebuie sa decidem daca preluam toate recomandarile fara nici o modificare sau sa le adaptam în functie de specificul nostru. Oricum, vom clarifica aceste lucruri cu Comisia Europeana", a declarat Laszlo Borbely. Ministrul a raspuns astfel la solicitarile companiilor private din domeniul constructiilor, care au reclamat accesul dificil la fondurile care vor veni odata cu integrarea în UE. În felul acesta, costurile de cofinantare s-ar reduce semnificativ. Dupa 2007, România va primi de la UE aproximativ 19,3 miliarde euro pe partea de dezvoltare regionala, pentru care statul va trebui sa gaseasca modalitati eficiente de cofinantare.
Constructorii, cu ochii pe autostrazi
Ministrul Borbely nu a respins ideea concesionarii unor proiecte de constructie de autostrazi, venita din partea constructorilor de drumuri. Acest lucru ar permite o mai buna administrare a infrastructurii, dar si construirea de autostrazi într-o perioada mai scurta de timp. În schimb, participarea investitorilor la proiecte de parteneriate public-private (PPP) este clara, mai ales ca legea PPP a fost finalizata. Noua lege permite participarea mai multor firme la licitatii, si nu a unei singure companii. "Este necesar sa modificam legislatia, pentru ca, de exemplu, în cazul drumurilor judetene, acestea pot fi reabilitate cu bani de la bugetele locale si am putea sa includem si bugetul national în aceasta schema", a explicat ministrul lucrarilor publice.
Comentarii articol (0)