Obținerea unei finanțări nerambursabile este un proces standardizat, regulile aplicabile fiind stabilite prin intermediul ghidului solicitantului aferent fiecărui program de finanțare. Deși fiecare dintre acestea finanțează idei de afaceri diferite, totuși, procesul de pregătire și depunere a unui proiect este similar.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) va gestiona, în cursul anului 2018, un număr de nouă programe de finanțare din fonduri naționale, conform Legii bugetului de stat nr. 2/ 2018.
1. Identificarea ideii de proiect
Primul lucru pe care un antreprenor trebuie să îl facă este acela de a-și stabili în cele mai mici detalii ideea de proiect. Finanțările nerambursabile se alocă pentru situații punctuale, prin urmare este nevoie ca în momentul pregătirii documentației să se cunoască în amănunt care este ideea de proiect.
Stabilirea ideii de proiect pornește de la rezolvarea unei probleme existente sau potențiale pe care antreprenorul își dorește să o elimine sau căreia încearcă să îi diminueze efectele.
Spre exemplu, în cazul în care PFA-ul se confruntă cu o lipsă a clienților pentru produsele artizanale sau meșeșugărești pe care le realizează, atunci poate accesa fonduri nerambursabile pentru participarea la un târg de profil, fiindu-i decontate cheltuielile de transport și înscriere la expoziție. Astfel, legătura dintre producător și clienții săi potențiali este intermediată de către MMACA, prin intermediul acestor fonduri nerambursabile alocate.
2. Identificarea programului de finanțare
Nu sunt două programe de finanțare identice, astfel că alegerea programului optim se va realiza pe baza unor criterii, cel mai important fiind, în acest caz, forma de organizare juridică.
Un PFA nu dispune, din păcate, de același număr de programe de finanțare pe care le poate accesa o societate comercială cu răspundere limitată, spre exemplu. Prin urmare, pregătirea documentației nu poate demara până când acest pas nu este parcurs.
Proiectele agricole inițiate de către PFA-uri sunt finanțate în mod exclusiv de către Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), în timp ce activitățile meșteșugărești sunt sprijinite, în mod similar, prin intermediul unui program destinat activităților de acest gen gestionat de către MMACA.
Tot prin intermediul PNDR s-au alocat în anii trecuți fonduri nerambursabile pentru înființarea și dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural, însă lansarea acestor submăsuri și în 2018 nu este certă, până la anunțul efectuat de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
iată o listă cu domeniile de activitate în care un PFA poate primi sprijin financiar nerambursabil.
3. Pregătirea documentației
După ce programul de finanțare potrivit a fost identificat, antreprenorul trebuie să stabilească documentația necesară obținerii unei finanțări nerambursabile. Lista acestor documente, dar și condițiile de eligibilitate impuse de către finanțator sunt disponibile în cadrul ghidului solicitantului pentru fiecare măsură în parte. De aceea, această etapă trebuie să demareze cu analiza ghidului solicitantului.
În cazul în care PFA-ul nu este înregistrat, acesta este momentul în care trebuie finalizată operațiunea la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Documentele solicitate sunt puține și simple, iar durata întregii proceduri este de cel mult trei zile.
Pentru depunerea proiectului, ghidul solicitantului impune următoarele documente:
- cerere de finanțare;
- plan de afaceri;
- documente suport.
În timp ce planul de afaceri și cererea de finanațre sunt documente standardizate, asupra cărora solicitantul nu poate interveni suficient de mult, lista documentelor suport poate fi completată în funcție de specificul proiectului:
- certificat de înmatriculare;
- certificat constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului;
- contract de comodat, închiriere, concesiune, proprietate pentru locul în care proiectul propus spre finanțare urmează să se implementeze, după semnarea contractului de finanțare;
- declarații pe proprie răspundere a titularului PFA-ului prin care se demonstrează îndeplinirea condițiilor de eligibilitate solicitate;
- situațiile financiare încheiate pentru anul fiscal anterior (declarația 200, în cazul unui PFA).
4. Depunerea proiectului
Atunci când PFA-ul va dispune de toate documentele de mai sus (care pot suferi modificări, în funcție de specificul liniei de finanțare urmărite), antreprenorul trebuie să asigure transmiterea acestora în format electronic către finanțator. Depunerea cererii de finanțare și a documentelor anexate se realizează doar în perioada în care sesiunea este activă pe site-ul finanțatorului.
Astfel, documentele se vor lista, semna, scana și apoi încărca în platforma electronică utilizată de către finanțator. Doar după ce această etapă este finalizată proiectul este transmis către evaluare.
În urma procedurii de evaluare, proiectele selectate vor semna contractele de finanțare, în timp ce proiectele respinse sau rămase în afara bugetului disponibil vor putea fi depuse cu ocazia altei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare.
Doar după semnarea contractului de finanțare se poate trece la implementarea efectivă a planului de afaceri.