În acest an, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) va lansa un număr de nouă programe de finanțare din fonduri naționale pe care antreprenorii le vor putea accesa pentru inițierea sau dezvoltarea unor afaceri. Prin intermediul acestor linii de finanțare se asigură un sprijin necesar afacerilor din domenii de activitate diverse, de la industria alimentară la serviciile inovative și de la meșteșugărit la activități de comerț.
Mai mult, programele de finanțare din fonduri naționale nu sunt singurele linii de finanțare lansate în acest an, ele adăugându-se programelor finanțate din fonduri europene. Dintre acestea, Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) va lansa cele mai multe sesiuni de depunere a proiectelor, unele dintre ele fiind deschise chiar în acest moment.
Într-un articol anterior, am evidențiat principalele etape pe care un antreprenor trebuie să le parcurgă, de la stabilirea ideii de proiect și până la implementarea planului de afaceri.
Din continuarea acestui articol, un antreprenor trebuie să rețină principalele sfaturi în ceea ce privește accesarea unor fonduri nerambursabile.
1. Înregistrează-ți afacerea sub forma unei societăți comerciale
Deși persoanele fizice autorizate (PFA) au posibilitatea de a solicita la rândul lor ajutor financiar nerambursabil, totuși, oportunitățile de finanțare pentru acestea sunt extrem de reduse, fiind acordate doar în domeniul agricol sau în spațiul rural. Cu alte cuvinte, în anul 2018 nu se vor lansa sesiuni prin intermediul cărora un PFA din mediul urban să își poată finanța afacerea.
Astfel, dacă urmărești obținerea unei finanțări nerambursabile, iar încă nu ai ales forma juridică, cel mai bine ar fi să optezi pentru înregistrarea unei societăți comerciale cu răspundere limitată (SRL). Nici măcar societatea debutantă (SRL-D) nu mai este o opțiune viabilă, având în vedere faptul că, începând de la 1 ianuarie 2018, această formă juridică și-a pierdut principalele avantaje fiscale.
2. Stabilește clar care este ideea de proiect
Stabilirea ideii de proiect pornește de la o analiză a nevoilor și necesităților pe care le-ai identificat în cadrul societății tale. Spre exemplu, dacă dispui de utilaje învechite, proiectul ar trebui construit în jurul ideii de retehnologizare a societății. Dacă personalul neinstruit reprezintă o problemă, ar trebui să urmărești finanțările care sprijină formarea profesională a personalului.
De cele mai multe ori, programele de finanțare acordă sprijin nerambursabil pentru finanțarea unor nevoi specifice, astfel că finanțarea mai multor obiective nu este posibilă prin intermediul unui singur proiect.
3. Alocă-ți suficient timp pentru a pregăti documentația necesară
Cheltuielile cu consultanța sunt eligibile în cadrul tuturor programelor importante de finanțare, astfel că banii plătiți unui consultant vor fi recuperați după ce proiectul este selectat pentru finanțare, iar contractul de finanțare este semnat.
Cu toate acestea, mulți antreprenori preferă să își pregătească singuri documentația necesară impusă prin intermediul ghidului solicitantului sau apelează în ultimul moment la o firmă de consultanță.
Prin urmare, pentru sporirea șanselor de finanțare, dar și pentru obținerea unei oferte financiare corecte din partea unei firme de consultanță, decizia de a pregăti proiectul trebuie să fie luată cât mai curând.
Pentru a pregăti un proiect simplu, fără construcții, ce presupune doar achiziția unor utilaje, echipamente sau softuri, timpul minim necesar pentru întocmirea și obținerea documentelor necesare este de 30 de zile. În același timp, în cazul unui proiect complex, va trebui să iei în calcul timpul de eliberare al diverselor autorizații, avize, certificate de urbanism sau autorizații de construire, astfel că ar trebui să îți aloci cel puțin 90 de zile.
4. Fii sigur că dispui de suficiente resurse financiare
Chiar dacă vei urmări obținerea unei finanțări nerambursabile care să acopere o parte cât mai mare a valorii eligibile a proiectului (sau chiar finanțarea integrală a acestei valori), va fi necesar să dispui de resurse financiare proprii. De aceea, asigură-te că ai inventariat toate cheltuielile neeligibile pe care programul de finanțare nu le decontează niciodată, în această categorie regăsindu-se, de cele mai multe ori:
- achiziția unor echipamente și instalații second-hand;
- achiziționarea unor mijloace de transport personal sau nespecializate (în cazul fondurilor europene, acestea nu sunt permise);
- cheltuieli pentru eliberarea avizelor sau autorizațiilor;
- cheltuielile pentru asigurarea bunurilor achiziționate;
- transportul, montajul, punerea în funcțiune sau instructajul personalului are va deservi respectivele echipamente.
Mai mult, în cele mai multe situații, programele de finanțare funcționează pe baza principiului decontării cheltuielilor efectuate, astfel că va trebui să achiziționezi bunurile din proiect din fonduri proprii sau obținute prin intermediul unui credit bancar. În această ultimă situație, se vor adăuga și alte cheltuieli neeligibile: comisioanele și dobânzile bancare.
5. Fii pregătit să îți asumi riscuri
Orice afacere presupune asumarea unor riscuri, mai mari sau mai mici, iar lansarea unei afaceri noi prin intermediul fondurilor nerambursabile, în ciuda banilor gratuiți care sunt alocați, presupune riscuri chiar mai mari.
Implementarea unor planuri de afaceri poate atrage anumite cheltuieli neeligibile, necunoscute la momentul pregătirii documentației, așa cum am discutat într-un paragraf anterior.
Greșelile făcute de către antreprenori în implementarea planurilor de afaceri, în organizarea procedurilor de achiziție pot conduce la rezilierea contractului de finanțare. Dacă acest lucru se întâmplă, antreprenorul trebuie să restituie ajutorul nerambursabil încasat, ceea ce l-ar putea lăsa cu problema rambursării unui credit bancar din fonduri proprii.
Mai mult, atunci când nu există riscuri, antreprenorii nu sunt afectați de un eventual eșec al afacerii, ceea ce îi face să nu depună un efort la fel de consistent pentru reușita afacerii.
Un alt risc este generat de anumite criterii de eligibilitate enunțate în ghidurile solicitantului pentru diverse programe de finanțare. Spre exemplu, în cadrul programului Start-up Nation, nu poți începe o afacere în domeniul în care ai deja experiență de afaceri, prin urmare, pornești de la început cu un handicap uriaș, fiind nevoit să începi o afacere nouă, pe care nu știi să o planifici și să o conduci.
Comentarii articol (2)