avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Organizatii de finantare pentru IMM-uri
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Organizatii de finantare pentru IMM-uri

A deveni intreprinzator este o excelenta ocazie pentru persoanele dornice sa creeze, sa inoveze, care sunt pregatite sa desfasoare o munca de exceptie si care ar dori sa-si ia soarta in propriile maini.

Cu toate acestea, drumul catre o activitate independenta nu este o calatorie de placere. Ea va fi presarata cu probleme care trebuie rezolvate. Din nefericire, succesul in afaceri nu este garantat. Aproape jumatate din totalul falimentelor s-a produs pe parcursul primilor patru ani de la lansare. Omul de afaceri ar trebui sa fie constient de oportunitatile care i se ofera, dar si de riscuri.

Pentru firmele nou infiintate, bancile sunt reticente in a acorda credite. Banca are nevoie de siguranta ca va primi inapoi banii acordati drept credit, si firmele nou-infiintate nu ofera aceasta garantie, din diferite motive (nu au istoric, nu au experienta, nu au foarte multe elemente care sa faca din aceste firme elemente stabile in cadrul economiei).

Bancile nu pot oferi credite rambursabile fara a-si securiza investitiile. Asadar, bancile solicita garantii (de preferinta imobiliare) care sa acopere aproximativ 120% din valoarea creditului plus dobanda. Gasirea acestor garantii, in special pentru firmele tinere, aflate pe piata de doi – trei ani este practic imposibila, daca firma nu are in patrimoniul sau astfel de garantii.

Cunoscandu-se reticenta bancilor in a acorda credite firmelor noi, exista programe de finantari, mai ales nerambursabile care se adreseaza exact sectorului de intreprinderi nou-infiintate. Fiind finantari nerambursabile, exista un model foarte clar de documentatie care trebuie intocmit. Documentatia astfel realizata intra intr-un proces de competitie cu alte documentatii ale altor firme nouinfiintate si cele mai bune proiecte primesc finantare.

Aceste tipuri de programe suport pentru IMM-uri sunt atat finantari rambursabile cat si finantari nerambursabile. Finantarile rambursabile constau in finantarea anumitor banci din banii publici, iar banca refinanteaza IMMurile. in acest caz, dobanda este mai scazuta decat dobanda pietei. Finantarile nerambursabile reprezinta ajutoare financiare acordate IMM-urior, ajutoare care provin in principal din doua surse: Bugetul de Stat si Uniunea Europeana sau alte organizatii internationale.

Din pacate insa aceste modalitati de finantare nu sunt suficient mediatizate, fapt pentru care foarte multi nici macar nu stiu de existenta lor. In plus, trebuie depuse eforturi serioase pentru a gasii un nr de telefon sau o adresa de email l acare se pot cere detalii suplimentare.

Pe portalul de afaceri E-oferta.ro a fost creata o sectiune speciala pentru a venii in sprijinul tinerilor intreprinzatori. Astfel, au fost selectionate cele mai importante programe de finantare pentru firmele din Romania, iar pentru fiecare dintre acestea sunt specificate informatiile de contact (nr. telefon, adresa postal, email, site web, etc.)

Adresa la care pot fi gasite aceste informatii este urmatoarea:
[ link extern ]

Cu Stima, Mihai Vinatoru
Catalogul Firmelor din Romania
[ link extern ] >

Alte discuții în legătură

Finantare deschidere firma junelys junelys ce posibilitati am de a-mi deschide o firma, in conditiile in care nu dispun de capital de investitii? exista oferte de creditare/finantare o idee? am sub 35 ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene pentru tineri cretu1 cretu1 Buna ziua, Doresc sa ma consultati in vederea accesarii unui fond potrivit pentru infiintarea unei firme de prestare servicii si anume o gradinita privata in ... (vezi toată discuția)
Fonduri de la stat, discriminare!de ce numai celor sub 35 de ani? CYBORG CYBORG Buna ziua! \\"Începând cu anul 2011, Guvernul acordă, prin intermediul Agenţiei pentru Implemen­tarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (o ... (vezi toată discuția)