Ajutorul financiar nerambursabil reprezintă, într-o definiție simplă, contribuția finanțatorului în cadrul proiectului și poate acoperi în întregime sau doar parțial investiția necesară descrisă de antreprenor. Acest lucru este valabil, însă, așa cum am menționat, doar în cazul unei definiții simple.
Cu alte cuvinte, este o sumă de bani pe care un antreprenor o poate cere de la autorități pentru a demara o afacere sau pentru a dezvolta o afacere. De ce este suma nerambursabilă? Pentru că, dacă nu apar probleme, antreprenorul nu trebuie să o dea înapoi. Finanțările nereturnabile au ca scop principal stimularea afacerilor, indiferent că banii vin de la stat sau de la Uniunea Europeană. De principiu, banii oricum se întorc la autorități, în mod indirect și pe termen lung, sub formă de taxe și impozite.
De regulă, finanțarea nerambursabilă în cadrul unui proiect nu acoperă în întregime valoarea investiției, astfel că și beneficiarul proiectului va trebui să asigure, la rândul său, resurse financiare proprii (cofinanțare). Chiar și atunci când ajutorul financiar acordat de către finanțator este de 100%, el se referă doar la anumite tipuri de cheltuieli, denumite întotdeauna drept cheltuieli eligibile. Prin urmare, cheltuielile care nu se regăsesc în această categorie sunt denumite cheltuieli neeligibile și vor fi în întregime finanțate de către antreprenor din fonduri proprii.
Programele de finanțare urmăresc obiective diferite, astfel că ajutorul financiar nerambursabil nu finanțează întotdeauna aceleași tipuri de cheltuieli eligibile. Iată câteva exemple de cheltuieli eligibile, pentru care vei putea cere finanțare nerambursabilă:
- achiziția de echipamente și utilaje de lucru în cazul înființării unei fabrici de mobilă;
- realizarea unui site de prezentare în cazul unei firme care își va comercializa produsele și serviciile cu ajutorul internetului;
- achiziția de mobilier pentru un centru de instruire și formare profesională;
- achiziția de echipamente IT pentru dotarea unei firme de programare.
Iată și câteva exemple frecvente de cheltuieli neeligibile:
- taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru achizițiile propuse prin proiect;
- comisioane și dobânzi bancare;
- impozite și taxe;
- amenzi.
Pentru a fi mai ușor de înțeles, iată exemplul unui proiect prin intermediul căruia se urmărește achiziția unui singur echipament în valoare de 10.000 de lei fără TVA și de 11.900 de lei cu TVA. Ajutorul financiar nerambursabil în acest caz ipotetic va fi de 90%.
Prin urmare, în acest caz, finanțarea pe care antreprenorul o va primi va fi de 9.000 de lei, reprezentând 90% din valoarea cheltuielii eligibile și nu din valoarea totală.
Notă: Prezentul articol face parte dintr-o campanie informativă prin care avocatnet.ro vrea să educe antreprenorii care se lovesc pentru prima oară de finanțările nerambursabile. Toate articolele din serie vor fi disponibile, pe măsură ce sunt publicate, aici.
Comentarii articol (0)