Un nou model al contractului de asigurare socială a fost recent adoptat, astfel încât să reflecte ultimele modificări în materie. Ordinul Ministerului Muncii și Justiției Sociale nr. 489/2018 se aplică deja, fiind publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 77 din 26 ianuarie 2018.
Cu titlu de noutate față de vechiul contract, noul tip de contract include și obligația caselor de pensii de a acorda ajutorul de deces, în condițiile în care legislația a fost modificată de curând (luându-se această obligație din sarcina angajatorilor, la modul general).
Prin acest contract se face asigurarea în sistemul public de pensii (cel din Legea nr. 263/2010) pentru cei care vor să obțină pensia pentru limită de vârstă sau să-și completeze venitul asigurat care va fi utilizat la calculul acesteia, potrivit celei dintâi clauze din contract.
"Modelul contractului de asigurare socială, aprobat prin prezentul ordin (adică cel în dezbatere - n.red.), se utilizează pentru asigurarea voluntară în sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2018", scrie în documentul publicat.
Contribuția la pensie se plătește lunar (până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata) de către asigurat sau de către orice altă persoană în numele său, la casieria casei de pensii. În continuare, se prevede posibilitatea ca plata să se facă și anticipat, pentru maximum 12 luni în avans.
Cei care nu plătesc contribuțiile la timp sunt obligați la dobânzi și penalități (pe care le va calcula casa de pensii, potrivit actului publicat). Dacă trec șase luni și contribuția tot nu s-a plătit, casa de pensii va rezilia contractul, dar tot va cere respectivele dobânzi și penalități. Iar contribuțiile plătite, potrivit clauzelor contractuale, nu se vor da înapoi.
"Contractul de asigurare socială se reziliază, din iniţiativa casei teritoriale de pensii, în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 6 luni consecutive. În acest caz, rezilierea se face începând cu ziua următoare celei până la care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale împreună cu dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente", scrie în noul model al contractului. Cel care și-a pierdut calitatea de asigurat o va face doar prin încheierea unui nou contract de asigurare.
Orice chestiune care se cere modificată într-un astfel de contract se va modifica numai cu acordul ambelor părți, prin act adițional.
"Contractul de asigurare socială se poate rezilia, oricând, din iniţiativa asiguratului", mai scrie în modelul de contract actual.
Comentarii articol (0)