Avocații sunt membri ai Casei de Asigurări a Avocaților (CAA) și plătesc contribuție obligatorie pentru veniturile din profesie la bugetul CAA, conform Legii nr. 72/2016. Practic, CAA este un sistem propriu de asigurări sociale.
"Avocatul înscris în barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat să contribuie lunar la constituirea fondurilor sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, din momentul primirii acestuia în profesie. Baza de calcul al contribuțiilor individuale obligatorii la fondurile sistemului o constituie venitul brut lunar realizat din profesie", scrie în lege.
Potrivit Codului fiscal, "persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii (...) nu datorează contribuția de asigurări sociale". Așadar, avocații nu datorează Fiscului contribuții la pensii pentru veniturile obținute din exercitarea profesiei lor.
În privința contribuției la sănătate (CASS), lucrurile stau diferit. Avocații datorează CASS 10% în 2018, dacă valoarea însumată a veniturilor în 2017 e de cel puțin 12 salarii minime brute (adică 22.800 lei, având în vedere că salariul minim e acum de 1.900 de lei).
Cota de 10% a CASS se aplică la salariul minim brut în vigoare acum, adică la cei 1.900 de lei. Prin urmare, pentru întreg anul 2018 se datorează 2.280 de lei. E important de observat că procentul nu se aplică la venitul net, ceea ce ar fi însemnat sume mult mai mari de plată de către unii avocați.
Pentru plata CASS, avocații trebuie să depună formularul 600 până la 31 ianuarie, chestiune subliniată recent și de cei de la Fisc, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri la care s-a pus inclusiv problema completării acestei declarații de către avocați.
Dacă avocatul începe să obțină veniturile abia de anul acesta, atunci depunerea formularului 600 se va face în 30 de zile de la data producerii evenimentului, așa cum explica recent un fiscalist, la modul general, pentru toți contribuabilii aflați în situații similare.
Notă: Cei care vor pot să cotizeze atât la sistemul public de pensii, cât și la sistemul asigurărilor sociale.
Ce se plătește de la 1 ianuarie
Din Hotărârea Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) nr. 291/2017 aflăm că valoarea punctului de pensie anul acesta e de 1.275 de lei.
La același nivel ca anul trecut se menține contribuția procentuală individuală obligatorie a tuturor avocaților cu drept de exercițiu al profesiei la CAA, respectiv 11%, iar cota minimă de contribuție pentru avocații stagiari e tot de 80 de lei. Aceste aspecte se regăsesc în Hotărârea Consiliului UNBR nr. 295/2017.
Cota minimă de contribuție obligatorie pentru avocații definitivi este 300 de lei, aferentă unui venit brut de 2.723 lei, potrivit aceluiași document. Cota maximă de contribuție obligatorie este 1.403 lei, atât pentru avocații stagiari, cât si pentru cei definitivi, aferentă unui venit brut de 12.750 de lei.
De asemenea, e important de menționat că, în 2018, UNBR a decis asupra următoarelor aspecte:
- cuantumul ajutorului de deces este de 4.000 de lei în cazul asiguratului sau pensionarului și 2.000 de lei în cazul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului;
- cuantumul ajutorului lunar pentru creșterea copilului este de 700 de lei, pentru fiecare copil;
- venitul de referință folosit anul acesta la stabilirea tuturor prestațiilor de asigurări sociale este de 2.550 lei.
Important! Să nu uităm că, de la 1 ianuarie, impozitul pe venit este de 10%, față de 16%, cât era anul trecut.
Și avocații pot să-și facă asigurare facultativă de concedii medicale
Recent, a fost introdusă în legislație ideea de contract de asigurare pentru concedii și indemnizații medicale. Posibilitatea e deschisă oricărei persoane interesante, deci, inclusiv unui avocat.
"Se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (...) persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la alin. (1) (adică în afară de angajați și de cei care sunt șomeri cu acte în regulă - n.red.), pe bază de contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate", scrie în OUG nr. 99/2017.
Iar încheierea unui astfel de contract e acum o posibilitate efectivă, pentru că recent a fost publicat în Monitorul Oficial și actul normativ ce tratează acest contract.