Legea nr. 207/20125 privind Codul de procedură fiscală stabilește, în cazul contribuabililor care nu își declară sau își declară incorect sumele datorate bugetului de stat, plata unei penalități de nedeclarare stabilită la 0,08% pentru fiecare zi de întârziere. Penalitatea se aplică, conform Codului de procedură fiscală, începând cu ziua imediat următoare scadenței și se va calcula până la data stingerii sumei datorate. Penalitatea de nedeclarare nu va fi stabilită de către organul fiscal în cazul în care aceasta este mai mică de 50 de lei.
Suplimentar, Codul de procedură fiscală prevede două situații în care penalizarea de nedeclarare poate fi majorată sau redusă astfel:
Penalitatea de nedeclarare se reduce cu 75%, însă doar la cererea contribuabilului și doar dacă obligațiile fiscale principale stabilite prin decizie:
- se sting prin plată sau compensare;
- sunt eșalonate la plată. În acest caz, reducerea se acordă la finalizarea eșalonării la plată.
Penalitatea de nedeclarare se majorează cu 100% în cazul în care obligațiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârșirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare, potrivit legii.
Important! Aplicarea penalităţii de nedeclarare nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere. Totodată, penalitatea de nedeclarare nu poate fi mai mare decât nivelul creanței fiscale principale la care se aplică.
Termenul pentru plata penalităților de nedeclarare
Potrivit normelor în vigoare, penalitatea de nedeclarare se stabilește de către organul fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale ale contribuabilului/plătitorului și se comunică contribuabilului prin intermediul unui formular introdus în anul 2017, intitulat "Decizie referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare".
Termenul de plată a penalității de nedeclarare este, conform Codului de procedură fiscală, următorul:
- dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;
- dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.
Contribuabilii trebuie să știe că decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare constituie titlu de creanță, iar împotriva acestui document contribuabilul vizat poate formula contestație la organul fiscal în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal, sub sancţiunea decăderii.
Formularul introdus în circuitul fiscal în cursul anului trecut, respectiv Decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare vizează situația contribuabililor care nu își declară corect veniturile și care sunt sancționați suplimentar din 2016, prin noul Cod de procedură fiscală.
Practic, scopul acestei reglementări este acela de a face diferențierea între contribuabilii care au un comportament corect, de bună-credinţă (cei care declară corect sumele datorate) şi contribuabilii care acţionează cu rea-credinţă (cei care îşi diminuează obligaţiile fiscale depunând declaraţii incorecte sau cei care nu declară obligaţiile fiscale, deşi aveau această obligaţie).