Declarația unică pentru persoanele fizice (formularul 212), a fost introdusă recent în legislație și înlocuiește șapte formulare fiscale pe care le depuneau persoanele fizice. Concret, documentul va fi folosit de persoanele fizice autorizate (PFA) și de ceilalți contribuabili care obțin venituri din activități independente pentru a declara și plăti la Fisc impozitele și contribuțiile datorate pentru aceste categorii de venituri.
Declarația unică pentru persoanele fizice se va depune până la data de 15 martie, însă, prin excepție, anul acesta termenul este 15 iulie.
Declarația unică pentru persoanele fizice este introdusă prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Modelul formularului 212 (declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice) este disponibil pe pagina ANAF.
În continuare, poți:
- citi despre pașii de urmat la estimarea contribuțiilor sociale datorate statului;
- descărca un calculator cu care să faci un calcul estimativ al contribuțiilor datorate statului.
Pașii pe care un contribuabil trebuie să îi facă pentru a-și estima valoarea contribuțiilor de plată aferente veniturilor obținute din aceste surse sunt detaliați mai jos:
1. Calcularea veniturilor totale obținute anul trecut
În primul rând, contribuabilii trebuie mai întâi să-și calculeze toate veniturile nete pe care le-au obținut din activități independente (prin urmare, fără a lua în calcul veniturile din salarii).
Astfel, pentru veniturile realizate în 2018, cu excepția celor pentru care reținerea se face la sursă, vor fi folosite următoarele reguli:
- declarația unică, formular 212, va fi depusă până la 15 iulie 2018, inclusiv, prin intermediul acestui document fiind practic estimate veniturile ce urmează a fi realizate în acest an;
- tot până la 15 iulie 2018, contribuabilii vor face calculul impozitului pe venitul estimat;
În ceea ce îi privește pe contribuabilii care încep să obțină venituri din activități independente în timpul anului, aceștia au obligația completării și depunerii declarației unice în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Totodată, cei care vor începe activitatea în decembrie 2018 vor depune formularul 212 până la 15 martie 2019, cel târziu.
În concluzie, până pe 15 martie 2019 se vor face estimările pentru 2019 și, totodată, plățile pentru 2018.
2. Stabilirea venitului ales pentru care contribuabilul va datora contribuții sociale
La punctul anterior s-a stabilit doar obligația de a completa și a depune Formularul 212, iar suma astfel determinată nu are relevanță pentru baza de impozitare a anului 2018.
Pentru stabilirea impozitului în anul 2018, se stabilește „venitul ales”, adică suma pe care contribuabilul dorește să o prezinte ca fiind bază de calcul pentru contribuțiile sociale datorate.
Dacă contribuabilul dorește, poate declara o sumă mai mare, urmând a plăti, în acest fel, contribuții sociale mai mari pentru a beneficia, în acest caz, de o pensie mai mare.
3. Declararea venitului ales
Până la data de 15 iulie 2018, contribuabilii trebuie doar să-și estimeze veniturile ce vor fi realizate în cursul anului 2018, prin completarea Formularului 212.
4. Plata contribuțiilor sociale
Contribuabilii care au obținut venituri din activități independente vor datora CAS și CASS astfel:
- CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri anuale din activități independente, cumulate din toate sursele, peste nivelul a 12 salarii brute pe economie (22.000 de lei). Cota de contribuții sociale pentru pensii este de 25%;
- CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 de lei pentru anul fiscal 2018). Cota de contribuții sociale pentru sănătate este de 10%.
Mai multe informații privind modalitatea de calcul a acestor contribuții pot fi regăsite în cadrul acestui articol.
Spre exemplu, în cazul în are contribuabilul va declara în 2018 un venit de 22.800 de lei, valoarea minimă ce poate fi aleasă, organul fiscal va calcula contribuții de 665 de lei lunar, iar plata efectivă a lor va fi făcută de către contribuabil până cel târziu la data de 15 martie 2019.
În cazul în care plata se va face anticipat, contribuabilii pot obține reduceri de până la 10% din valoarea plăților datorate.
Descarcă de mai jos un calculator pentru estimarea contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate pe care le datorezi în cazul veniturilor din activități independente.