Programul Start-up Nation a înregistrat, încă de la publicarea procedurii de implementare în Monitorul Oficial, o serie continuă de întârzieri și schimbări ale regulilor pe are viitorii antreprenori trebuiau să le respecte.
În cele ce urmează am selectat doar câteva dintre problemele pe care programul Start-up Nation le-a întâmpinat și din pricina cărora programul nu poate fi considerat unul de succes.
Printre cele mai importante probleme pe care acest program de finanțare le-a întâmpinat, se numără și desele schimbări ale categoriilor de cheltuieli ce urmau să fie decontate, ajungându-se la situația în care ceea ce era anunțat într-o zi să fie contrazis în ziua imediat următoare cu ocazia conferințelor din primăvara anului trecut organizate în toată țara.
Mai mult, chiar procedura de contractare a proiectelor depuse a fost modificată, renunțându-se la principiul primul venit, primul servit, în favoarea selectării proiectelor cu un punctaj superior, în ordinea descrescătoare a acestora, ceea ce a fost, fără îndoială, o decizie corectă.
Cu doar câteva zile înainte de încheierea sesiunii de depunere a proiectelor, Ilan Laufer, ministrul MMACA a anunțat intenția de a prelungi perioada de depunere a proiectelor, fiind nemulțumit de numărul antreprenorilor înscriși în program până la acea dată. În urma nemulțumirilor exprimate de cei care deja aveau proiectele transmise pentru evaluare, această posibilitate a fost abandonată.
A urmat, ulterior, evaluarea proiectelor transmise și semnarea acordurilor de finanțare cu antreprenorii ale căror proiecte au fost declarate câștigătoare.
Deși termenul anunțat pentru semnarea tuturor acordurilor de finanțare a fost 29 septembrie 2017, acesta a fost prelungit în două ocazii, ajungându-se ca ultimii antreprenori să încheie contractele de finanțare abia în data de 15 noiembrie 2017.
Această prelungire a termenului pentru semnarea acordurilor de finanțare este și principalul motiv pentru care implementarea proiectelor s-a desfășurat extrem de dificil până în prezent. Astfel, în loc de trei luni din 2017 pentru implementarea proiectelor, antreprenorii s-au trezit în situația în care aveau la dispoziție doar o lună și jumătate pentru a demara proiectele.
Imediat după semnarea primelor contracte de finanțare, cele trei bănci comerciale nu știau condițiile în care puteau acorda antreprenorilor creditele punte necesare demarării proiectelor.
O altă problemă care a generat mari întârzieri a fost cauzată de imposibilitatea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) de a verifica și aproba un număr atât de mare de cereri de garantare a împrumuturilor bancare.
Expirarea certificatului fiscal în perioada în care dosarul se afla pentru verificare la bancă sau la FNGCIMM determina reluarea procedurii de evaluare de la capăt, unii antreprenori fiind nevoiți să obțină, până în prezent, două sau mai multe certificate fiscale noi.
Toate aceste probleme și întârzieri au determinat mai mulți antreprenori să își vândă proiectele aprobate pentru finanțare și cu acordurile de finanțare încheiate, fără să fie interesați să le implementeze efectiv. Unii dintre aceștia au ales să își promoveze aceste anunțuri prin intermediul unor platforme de anunțuri online, în speranța că vor putea găsi persoane interesată să preia afacerea.
Potrit lui Ilan Laufer, din cele 19.279 de dosare depuse, 10.000 au fost verificate, iar 1.469 de IMM-uri au fost respinse. Totodată, au fost încheiate 8.470 de contracte, iar la data de 19 ianuarie erau făcute 807 deconturi (mai puțin de 10% din numărul contractelor de finanțare încheiate).
Cu toate acestea, o nouă sesiune a programului Start-up Nation este programată pentru acest an. Valoarea bugetului aprobat este de două miliarde de lei, ceea ce ar însemna finanțarea unui număr de 10.000 de firme, mai multe decât cele care au semnat acordurile de finanțare în anul 2017.
Mirajul banilor gratuiți și neimplicarea financiară a antreprenorilor în proiecte va numărul proiectelor depuse să fie foarte mare și în sesiunea din acest an. Să sperăm, totuși, că instituțiile implicate în acest proces vor fi mai bine pregătite decât anul ce tocmai s-a încheiat, iar problemele semnalate mai sus nu se vor repeta. Abia atunci Ilan Laufer ar putea afirma că programul Start-Up Nation va fi în grafic și nu vor exista întârzieri.
Comentarii articol (4)