Adresa principală din buletin este adresa de domiciliu, cea pe care o declarăm atunci când ne facem un (nou) act de identitate, dar se poate să nu mai reflecte realitatea la un anumit moment. Dacă locuim, în fapt, la altă adresă, putem să trecem acest lucru în buletin prin ceea ce în legislație se cheamă stabilirea reședinței. O persoană nu poate avea însă mai mult de o adresă de domiciliu și una de reședință, oricâte case ar avea.
"Reședința este acolo unde persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu", scrie în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005.
Dacă locuiești mai mult de 15 zile la altă adresă decât cea de domiciliu, poți cere să ți se treacă în actul de identitate adresa la care locuiești de fapt, adică reședința. Reședința o să apară undeva pe spatele buletinului, pe un autocolant. Legislația nu ne lasă însă să ne stabilim reședința mai mult de un an la o anumită adresă. Asta nu înseamnă că nu avem voie să locuim mai mult de un an la o altă adresă decât cea de domiciliu, ci că va trebui să cerem stabilirea reședintei din nou după ce trece un an.
"Mențiunea privind stabilirea reședinței se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de un an, și are valabilitate pe timpul cât persoana locuiește în mod efectiv la adresa declarată ca reședință. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi mențiuni privind stabilirea reședinței", scrie, mai exact, în OUG nr. 97/2005.
Stabilirea reședinței o facem la serviciul comunitar de evidență a populației. Vom face o cerere în acest sens și vom aduce, pe lângă buletin și un document cu care facem dovada că locuim acolo (în original și în copie). Dacă locuim în chirie, va trebui să aducem contractul cu proprietarul.
Altfel, dacă nu există un document (titlu locativ), trebuie să mergem la evidența populației împreună cu proprietarul imobilului unde ne stabilim reședința, pentru ca el să declare că ne va lua în spațiu pentru perioada de timp cerută. Și el, desigur, va trebui să aducă propriul act de identitate și actul din care reiese titlul său de proprietar. Declaratia de primire în spațiu poate fi consemnată și la un notar ori în fața polițistului de ordine publică din cadrul unității de poliție pe a cărei rază teritorială este situat imobilul.
În fine, aveți grijă să verificați înainte care e programul de primire a cererilor de stabilire a reședinței, pentru a nu merge degeaba până la sediul autorității. Apoi, rețineți că veți fi lipsit de actul de identitate pentru o perioadă de câteva zile, pentru că viza de flotant nu se aplică pe loc! De asemenea, pentru acest serviciu nu se mai percep taxe în prezent.
Comentarii articol (21)