Impozitele pentru imobile și mașini se plătesc conform Codului fiscal, respectând termenele de scadență - 31 martie și 30 septembrie. Doar că, anul acesta, cele două termene amintite sunt două zile nelucrătoare, motiv pentru care termenele-limită pentru plata impozitelor locale sunt, anul acesta, 2 aprilie și 1 octombrie.
Pentru fiecare categorie de impozit în parte, cine plătește tot impozitul la primul termen beneficiază de o bonificație de până la 10%. Prin urmare, achitarea integrală a impozitului până azi inclusiv atrage această reducere de 10%.
În privința cui îi revine, mai exact, obligația de plată, regula e următoarea: dacă anul 2018 te prinde proprietar al unei mașini sau al unui imobil (teren sau construcție), chiar dacă vinzi bunul respectiv în decursul acestui an, ești dator să plătești impozitul pentru anul 2018 (ambele tranșe).
Impozitul pe mașini
Să începem cu bunurile mai mici - autovehiculele. În ceea ce priveşte modul de calcul al impozitului pe maşini, acesta se determină în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal. Și în acest caz există o lungă listă de scutiri de la plată. De pildă, nu se plătește impozit pentru mașinile electrice (dacă te interesează să-ți iei mașină electrică printr-o finanțare parțială de la stat, poți afla mai multe detalii despre programul Rabla Plus, în acest articol). Apoi, cine cumpără o mașină în leasing (financiar), datorează impozit în același fel ca în situația în care ar fi proprietar direct. Toate informațiile importante pe acest subiect sunt aici.
Impozitul pe locuință
Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă deținute de persoane fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Impozitul este datorat de proprietar și, atâta timp cât noul an te-a prins proprietar pe un imobil, datorezi impozit pentru 2018 - ambele tranșe. Nu trebuie să depui însă nicio declarație pentru stabilirea impozitului, ci doar să mergi să-l plătești până la scadență. Iar dacă, în decursul anului, locuința a devenit (și) sediu de firmă, va trebui să anunți acest lucru la primărie. Mai multe informații găsiți în materialul dedicat.
În continuare, abonații serviciului premium avocatnet.ro pot afla mai multe despre:
- cum plătesc firmele și PFA-urile impozitul pe imobil;
- ce trebuie să aibă în vedere firmele și persoanele fizice cu clădiri nereevaluate în ultimii ani, ca să nu plătească un impozit mai mare anul acesta;
- modalitatea de impozitare a terenurilor.
Cum plătesc firmele/PFA-urile impozitul pe imobil
Persoanele fizice care au imobile în proprietate plătesc impozit diferit în funcție de destinația imobilului respectiv, potrivit Codului fiscal. Modul de calcul diferă în funcție de cum e considerat în acte imobilul respectiv: spațiu nerezidențial sau spațiu mixt. Această din urmă situație e mai complexă, pentru că presupune distincția între situația în care suprafața de locuit și cea a firmei se suprapun și situația în care nu se suprapun. Aici mai contează și cine plătește cheltuielile cu utilitățile (operatorul economic sau proprietarul locuinței). Pe larg despre toate aceste situații puteți citi aici.
Atenție la clădirile care n-au mai fost reevaluate în ultimii ani
Cei ce au în proprietate imobile în care există și un sediu social la care se desfășoară activitate economică trebuie să se asigure că dețin un raport de evaluare întocmit cel mai devreme în 2013 (raportul se folosește la stabilirea valorii imobilului la care se aplică cota de impozitare, deci e necesar). În caz contrar, aceștia trebuie să efectueze un nou raport de evaluare, pentru a evita astfel plata unui impozit majorat în acest an. La fel și la proprietarii persoane juridice, care trebuie să facă reevaluarea o dată la trei ani, altfel riscând aplicarea unei cote de 5% la impozit.
Impozitarea terenurilor
Modul de calcul al impozitului pe terenuri e stabilit prin raportare la suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat, zona și categoria de folosință, conform încadrării făcute de consiliul local și există o lungă listă cu persoane scutite de plata lui. Și să nu uităm că, din 2017, terenurile agricole situate în intravilan sunt scutite în totalitate de regimul de impozitare diferențiat, astfel încât proprietarii nu se mai achită nici pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții. Detalii privind modul de calcul și lista celor scutiți, aici.