avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Cerificat fiscal
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Cerificat fiscal

Bună ziua, am şi eu o îmtrebare: vreau sa cumpar o casă iar eu am nevoie de certificatul fiscal de la proprietar. Impozitul pe anul 2016 va trebui platit pe tot anul de proprietar si ulterior eu sa-i dau inapoi echivalentul pentru perioada de la care imi va vinde mie, sau proprietarul plateste impozitul calculat pentru luna in cursul căreia urmează să-mi vandă mie imobilul iar eu urmand a plăti restul de impozit pană la sfărşitul anului? De la primărie mi s-a spus că trebuie plătit pe tot anul!
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 10:03, 20 Ianuarie 2016
Impozitul pe casa/teren se poate achita fie integral pana la 31.03,fie in doua transe egale. Prima transa are scadenta la 31.03, iar a doua transa la 30.09
Pentru achitarea integrala a impozitelor si taxelor anuale pentru cladiri si terenuri, pana la data de 31 martie , se acorda o bonificaţie
Puteti conveni cu vanzatorul sa achite el prima transa,urmand ca dv sa achitati in continuare




Trebuie achitat impozitul pe tot anul fiscal de vânzător(proprietarul care a avut în proprietate bunul la data de 31 decembrie 2015).
Potrivit codului de procedură fiscală, art 159, alin 5
"(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepţia cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul"

Puteți să vă înțelegeți cu vânzătorul să- i restituiți parte din impozit aferent lunilor pentru care nu mai deține bunul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate de drept a contractului de vanzare cumparare Flori14 Flori14 Buna ziua, As dori cateva lamuriri referitoare la legalitatea contractului de vanzare a unui imobil, teren extravilan in suprafata de 5000 mp. Pentru ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal anaf si/sau factura WStefan WStefan Este o firma care are o masina de vanzare. Conform celor spuse, persoana de la firma cu care am vorbit, masina a fost cumparata de noua, in Germania, in ... (vezi toată discuția)
Fiscal auto Diana Pilat Diana Pilat Buna ziua,am o întrebare în legătură cu fiscalul pt o mașină înmatriculată în România ,că sa il elibereze trebuie obligatoriu plătite toate taxele ... (vezi toată discuția)