avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Fiscal auto
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Fiscal auto

Buna ziua,am o întrebare în legătură cu fiscalul pt o mașină înmatriculată în România ,că sa il elibereze trebuie obligatoriu plătite toate taxele și impozitele care sunt în proprietatea persoanei respective cum ar fi impozitele pe clădiri și alte autoturisme?

Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 13:33, 21 Mai 2017
Certificatul fiscal este un document care atesta faptul ca proprietarul figureaza pe rolul administratiei financiare cu bunul imobil/mobi; ce urmeaza a fi tranzactionat , ca detine achitate la zi taxele si impozitele aferente bunurilor in evidenta fiscala, ca proprietarul nu este urmarit de catre stat pentru eventuale debite sau amenzi.
Eliberarea certificatului fiscal difera ,conditionat de contribuabil
In anumite situatii certificatul fiscal se poate elibera cu debite si anume atunci cand o persoana juridica urmeaza sa fie desfintata=dizolvare, lichidare, sau transformata=fuziune, absorbtie, divizare.
In aceste cazuri opereaza o transmitere de patrimoniu, deci este firesc sa fie preluate si obligatiile=pasivul.
Instrainarea unui bun sau transmiterea unui patrimoniu nu se confunda nici juridic, nici din punctul de vedere al obligatiilor fiscale:
In cazul persoanelor juridice aceste obligatii trebuiesc stinse potrivit principiului ca instrainatorul trebuie sa achite impozitul deoarece dobanditorul nu poate fi urmarit pentru datoriile restante ale altei persoane,
In cazul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile/imobile se transmite partrimoniul ca universalitate de drept =drepturi si obligatii,iar cumparatorul nu poate fi urmarit pentru debitele in evidenta pana la tranzactionare in sarcina vanzatorului

Diana Pilat a scris:

Buna ziua,am o întrebare în legătură cu fiscalul pt o mașină înmatriculată în România ,că sa il elibereze trebuie obligatoriu plătite toate taxele și impozitele care sunt în proprietatea persoanei respective cum ar fi impozitele pe clădiri și alte autoturisme?

Da.
Potrivit art 159, alin 5, 6 din codul de procedură fiscală,
[ link extern ]

(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor de plată datorate bugetului local al unității administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepția cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.

(6) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (5), sunt nule de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainare drept de proprietate tonibal tonibal rugaminte > sechestrul anaf asupra unei cladiri presupune instrainarea dreptului de proprietate asupra acelei cladiri ? (vezi toată discuția)
Doresc să vând un autoturism, dar pentru obținerea certificatului fiscal trebuie să achit atât pe datoria 2017, cât și pe 2018. de ce trebuie să plătesc în avans? Paula Anghel Paula Anghel Buna ziua! Doresc sa vînd un autoturism, clientul mi-a cerut un certificat fiscal, m-am deplasat la primarie după care doamna mi-a spus următoarele: pentru ... (vezi toată discuția)
Certificate fiscale cosminia cosminia exista vreo lege prin care se interzice eliberarea de certificate fiscale cu debite? (vezi toată discuția)