Buna ziua,
As dori cateva lamuriri referitoare la legalitatea contractului de vanzare a unui imobil, teren extravilan in suprafata de 5000 mp.
Pentru efectuarea operatiunilor notariale, mai exact vanzarea acestui teren, "fostul proprietar" a solicitat organului fiscal local certificatul de atestare fiscala.
Certificatul a fost emis in conformitate cu art. 159 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, contribuabilul inregistrand la data solicitarii obligatii de plata scadente catre bugetul local. Concret, au fost achitate doar obligatiile de plata generate de terenul ce urma a fi instrainat, iar pentru celelalte proprietati, cladire si teren intravilan, contribuabilul respectiv a refuzat sa-si achite obligatiile de plata scadente.
Cu toate acestea, terenul a fost vandut prin act de vanzare cumparare autentificat la notariat.
Tinand cont de prevederile art. 159 din legea 207/2015:
"(2)Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidenţa creanţelor fiscale a organului fiscal local şi cuprinde obligaţiile fiscale restante şi, după caz, obligaţiile fiscale scadente până în prima zi a lunii următoare depunerii cererii, precum şi alte creanţe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal local în vederea recuperării.
(5)Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepţia cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.
(6)Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (5), sunt nule de drept."
este legal Contractul de vanzare prin care se intraineeza terenul respectiv?
Într-adevăr, legea prevede nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare în lipsa certificatului de atestare fiscală.
Art. 159 din Codul de Procedură Fiscală spune că (5)Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepţia cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.
(6)Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (5), sunt nule de drept.
În cazul dumneavoastră, se poate pune problema nulității absolute a contractului de transfer de proprietate dacă, într-adevăr, din certificatul fiscal nu rezultă achitarea tuturor obligațiilor de plată.
În cazul în care din certificatul fiscal rezultă că s-au achitat obligațiile, conform dispozițiilor mai sus reproduse, dar el s-a eliberat cu nerespectarea legii, vor răspunde cei care l-au emis, dacă li se dovedește culpa. Dar, în acest din urmă caz, contractul nu se poate anula.
Certificatul fiscal a fost emis cu datorii pentru proprietatile din intravilan (cladire si teren). Pentru terenul extravilan care a fost instrainat datoriile erau achitate la data eliberarii certificatului fiscal.
Dar cum legea prevede "achitarea tuturor obligatiilor de plata", consider ca actul de vanzare a fost intocmit cu incalcarea prevederilor legale, deci este lovit de nulitate.