Persoanele care doresc să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate o mai pot face până la finalul anului 2018. Posibilitatea este prevăzută de Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.
Cu ajutorul calculatorului anexat articolului, poți afla cam cât ai plăti pentru vechime. Mai exact, persoanele care doresc să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate pot descărca de la finalul acestui articol un calculator ce permite estimarea sumei totale de plată.
Pentru a estima valoarea plății aferente contribuțiilor pentru condiții normale de muncă, trebuie să alegi data de început și data de încheiere pentru această perioadă. Introdu anul și apoi luna pentru fiecare din aceste perioade.
Calculatorul va însuma valorile reprezentând contribuțiile sociale la pensii datorate pentru condiții normale de muncă pentru perioada astfel aleasă.
Efectiv, plata retroactivă a contribuției la pensii poate fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare, fără a depăși data de 31 decembrie 2018. Plata se poate face, în numerar, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislație, la casieria casei de pensii de la domiciliul persoanei interesate.
Atenție! Calculatorul NU actualizează sumele calculate pentru contribuțiile sociale la pensii cu rata inflației. Prin urmare, ține cont de faptul că suma efectivă de plată poate fi mai mare decât cea estimată în acest fel.
Ce trebuie să știi despre cumpărarea vechimii pentru pensie
În esență, prevederile Legii nr. 186/2016 oferă cetățenilor posibilitatea legală de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii.
Asta înseamnă că persoanele interesate pot să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii de la domiciliu/reședință până pe 31 decembrie 2018.
Totodată, există și posibilitatea încheierii contractului prin mandatar (desemnat prin procură specială). De reținut este că autoritățile iau în considerare cota de contribuție pentru condiții normale de muncă, aceasta fiind aplicată la valoarea minimă egală cu salariul minim brut din perioadele anterioare vizate de plata retroactivă.
„Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul (...) o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale”, este explicat în Legea nr. 186/2016, cu precizarea că este vorba de cuantumul salariului minim brut aflat în vigoare în perioada/perioadele pentru care se face plata retroactivă.
În același timp, baza lunară de calcul amintită nu poate fi mai mare decât „valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, după cum se arată în actul normativ amintit la începutul acestui articol. „Valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (...) este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată.”
În ceea ce privește cotele de contribuție ce sunt folosite la calcularea contribuției efective la pensii, ce este plătită de persoanele interesate, acestea sunt, de asemenea, cele prevăzute de legislația în vigoare în perioada/perioadele pentru care se face plata.
În documentul amintit este subliniat că suma achitată cu titlu de contribuție de asigurări sociale este actualizată cu „indicele de inflație publicat în luna în care se face plata contribuției față de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Național de Statistică”.
Comentarii articol (56)