avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia la limita de vârstă
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia la limita de vârstă

Am 68 de ani si 6 luni,nu sunt pensionar nu mai lucrez,I-mi lipsesc 2 ani si 6 luni ca sa omplectez 15 ani limita minima de cotizare ca sa pot primi pensie. Cit trebuie sa platesc pe luna ca sa achit cei 2 ani si 6 luni si sa pot primi pensie??
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 22:53, 20 Ianuarie 2019
25% din salariul minim care este de 2.080 lei.
520 lei RON pe lună.
Nu cumva trebuie sa platesc la salariu minim pe economie inainte de virsta de 65 de ani adica 2015.
Baza lunară de calcul (...) o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale”, este explicat în Legea nr. 186/2016, cu precizarea că este vorba de cuantumul salariului minim brut aflat în vigoare în perioada/perioadele pentru care se face plata retroactivă.

Dar atenție, momentan nu se mai poate cumpăra retroactiv acești 5 ani.
Persoanele interesate au mai putut să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului 2018. Deși este vorba de o posibilitate temporară, proiectul viitoarei legi a pensiilor o va introduce în 2021 ca opțiune permanent accesibilă.

Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii a intrat în vigoare pe 27 octombrie 2016. În esență, prevederile oferă cetățenilor posibilitatea legală de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (...) și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, scrie în lege, fiind subliniat că facilitatea nu vizează persoanele pentru care asigurarea în sistemul public de pensii era obligatorie.

Plățile retroactive s-au mai putut face până la data de 31 decembrie 2018, după ce termenul inițial a fost prelungit de două ori până acum - prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32/2017 și prin Legea nr 238/2017. Practic, în lipsa acestor extinderi a perioadei de plăți retroactive, cetățenii ar fi putut să achite contribuția la pensii doar până pe 27 aprilie 2017, respectiv până pe 31 decembrie 2017.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 186/2016 liliana.suciu liliana.suciu Am inteles ca sa promulgat Legea 186/2016 privind plata retroactiv la pensii , pot plati ? Sau pentru a putea produce efecte legea trebuie sa fie publicata ... (vezi toată discuția)
Cumpararea de vechime cindea carmen cindea carmen Daca am terminat somajul in data de 03.02.2015 si doresc sa cumpar vechime pe luna februarie 2015 , se poate cumpara vechimea chiar daca se va suprapune luna ... (vezi toată discuția)
Cumparare vechime pt pensie buiavasi buiavasi Buna dimineata! As dori sa imi precizati si mie, cu aproximatie, cam cat ar trebui sa plateasca, o persoana, barbat , nascut in iulie 1955, cu un stagiu de ... (vezi toată discuția)