"Pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile de TVA se deschid automat la unitățile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestora", scrie în OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
Astfel, chiar dacă sistemul split TVA a fost restrâns din 2018 doar pentru persoanele impozabile cu datorii la plata TVA și cele în insolvență, toate societățile plătitoare de TVA s-au trezit, în toamna lui 2017, cu conturi de TVA, dedicate plății/încasării taxei, deschise automat la Trezoreria Statului.
Conturi care rămân valabile și în cazul neaplicării sistemului split TVA, așa cum a arătat recent, în cadrul unei conferințe de fiscalitate, Ioana Iorgulescu, Partener Asociat Impozite indirecte în cadrul EY România.
Asta pentru că articolul menționat anterior în Ordonanța split TVA nu a fost abrogat, astfel că Trezoreria poate invoca lipsa unei baze legale pentru închiderea conturilor. Cu alte cuvinte, firmele cu cod de TVA ar putea fi refuzate dacă solicită închiderea conturilor speciale de TVA, chiar dacă nu aplică sistemul.
Un alt motiv care susține o asemenea ipoteză este existența unui cont comun de TVA pentru toate firmele cu cod de TVA arondate unei trezorerii. Spre exemplu, companiile arondate Trezoreriei Sectorului 6 au același cont IBAN de TVA, la fel cum se întâmplă și cu societățile arondate Trezoreriei Municipiului Oradea, așa cum am explicat aici.
Notă: De aici puteți afla contul de TVA deschis la trezorerie pentru firma proprie sau pentru una parteneră, iar de aici aflați și ce se întâmplă cu facturile emise înainte de aplicarea sistemului split TVA și achitate după această dată.